Nieuw AZC in gebruik. Zaterdag Open Dag.

OPVANG VLUCHTELINGEN EN STATUSHOUDERS

Feestelijke opening van nieuwbouw AZC in Grave

di 20 sep 2016, 10:30    36 keer gelezen   Maatschappij

 

 

 

GRAVE | Op zaterdag 24 september is de feestelijke opening van de nieuwbouw van het AZC-Grave. Van 12.00 uur tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom. Ongeveer 400 volwassenen en kinderen, met dertig verschillende nationaliteiten, namen de afgelopen weken hun intrek in de architectonisch fraai vormgegeven nieuwbouw.

Door Annelies Graafsma
Nieuw en duurzaam gebouwd; zeker, maar verwacht er geen luxe. In de oude monumentale kazernegebouwen deelden vijftig bewoners dezelfde keuken. In de nieuwbouw delen de vluchtelingen weliswaar maar met acht mensen een kwart-etage en is er meer privacy, maar de slaapkamers zijn klein, net als de gezamenlijke eetkeuken. Op de speels aangelegde buitentuinen herken je het aloude sportterrein van de kazerne. Locatiemanager Sander Swiers is trots. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid en beheersbaarheid op het terrein. Hij vertelt over de plannen die er nog zijn. De sportzaal wordt opgeknapt en op het terrein wil hij bankjes en picknicktafels. “Die kunnen we samen met de bewoners maken.” Hij legt uit dat aanwezigheid van faciliteiten op het terrein van belang is voor rust en veiligheid. Mensen zijn in afwachting van een uitslag van de IND en de statushouders in het AZC wachten op een woning. Programmabegeleiders zetten zich in voor activering. Statushouders volgen een ‘voor-inburgeringscursus’, anderen nemen deel aan cursussen zoals: ‘de Nederlandse maatschappij’, ‘Wonen en leven in Nederland’, ‘Oriëntatie op de arbeidsmarkt’ en verkeerslessen.
Vrijwilligers
Verveling tegengaan is volgens Swiers één van de grootste uitdagingen. Vrijwilligers zijn daarom belangrijk. Op dit moment is de bezettingsgraad laag. Er is ruimte voor maximaal zeshonderd mensen. Swiers: “We hebben hierover goede afspraken met B en W. Er komen er niet meer.” In de goed geoutilleerde crèche spelen de kleintjes, ook hier weer met inzet van vrijwilligers. “Tien AZC-bewoners zijn vrijwilliger geworden bij mensen met een verstandelijke beperking van ‘Dichterbij’, even andersom dus; weer gevoel van eigenwaarde terugvinden, dat is belangrijk”, aldus Swiers.
Hij heeft samenwerkingsplannen met BiblioPlus en met Start People, waar statushouders werkervaring op kunnen doen.” Swiers wil de deur naar de omgeving openhouden: scholen, winkeliers, sportverenigingen en buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: