Grave Lokaal

Ingekomen post:

Bouwplannen Hoplaan 21 
(of met andere woorden: ‘Het enige stukje groen in onze wijkverdwijnt’)

Het gaat nu dus echt gebeuren. 
Een eerder plan om een grootschalig bouwwerk van 32 appartementen te bouwen heeft het niet gehaald. Wij als bewoners zijn daartegen collectief in opstand gekomen. Enerzijds vanwege het gemis aan groen en de situatie dat sprake was van een monstrueus complex, anderzijds vanwege een te verwachten ernstige toename van de al bestaande verkeersonveiligheid waren zaken waar niet naar gekeken was.
Omdat het nu eenmaal in het bestemmingsplan staat gaat er nu een wat ‘kleinschaligere’ bebouwing plaatsvinden. Het bestemmingsplan staat dit eigenlijk niet toe, maar B&W Grave zijn van oordeel dat de belangen van de commerciëleaanvrager dienen te prevaleren boven het belang van een strikte naleving van het bestemmingsplan. (!)
Wij als bewoners zijn ‘an sich’ niet tegen bebouwing, maarstellen wel vragen naar het waarom. De wijk De Stoof lijkt groen, maar is dat absoluut niet. Er is al veel weinig speelruimte voor de jeugd en dat wordt nu nog minder. De organisatie ‘Jantje Beton’ heeft zich al eerder zeer kritisch uitgelaten over Grave…resultaat is echter dat de jeugd van de Hengel en Hoplaan straks op straat moet spelen..met alle gevaar van dien. 
Daarnaast is het zo dat het open karakter van de Stoof geweld wordt aangedaan. Rijdende op de Stoofweg ontstaat nu een welhaast aaneengesloten bebouwing aan de Zuidzijde waarbij de locaties die veel bezoek trekken geclusterd zijn (Huisartsenpratijk, Merletcollege, Hartenaas, LACO en nu daartussen nog eens de zorgvoorziening van dementerende ouderen.
Waarom, vragen wij ons af. Aan de overzijde van de Stoofweg (tegenover de LACO) is meer dan voldoende groen en wij kunnen ons goed voorstellen dat dat de aangewezen locatie zou kunnen zijn voor het nu te bouwen complex. Qua beeld wordt het daardoor een stuk aantrekkelijker: bebouwing onderbroken door groenvoorzieningen in plaats van een welhaast aaneengesloten bebouwing. De leefbaarheid wordt verbeterd en het groen wat nu bebouwd wordt kan weer dienst doen als veldje waar de jeugd een bal kan trappen, ouderen op een bankje kunnen zitten of gewoon genieten van het groen.
Maar ja, zo staat het niet in het Bestemmingsplan en dus kan het niet. Vreemd dat er, zij het minimaal, wel van het bestemmingsplan kan worden afgeweken als dit het belang dient van de nu commerciële aanvrager. Je zou toch zeggen dat met enige creativiteit het bestemmingsplan aangepast zou kunnen worden ten voordele van de leefbaarheid. Maar blijkbaar is dit te veel gevraagd.
Zoals gezegd zijn wij als bewoners al eerder met de gemeente in gesprek geweest, ook bij de eerdere bouwplannen. Helaas elke keer pas nadat wij als bewoners daartoe het initiatief hadden genomen. Die bouwplannen gingen uiteindelijk van tafel om zeer terechte redenen. De gemeente heeft toen toegezegd ons als bewoners in het vervolg tijdig te betrekken bij mogelijk te ontwikkelen plannen in de toekomst. Dat is bij dit nieuwe plan helaas wederom niet gebeurd. Zelfs de toezegging van de gemeenteambtenaar gedaan tijdens de presentatie door de commerciële projectontwikkelaar van het huidige plan om alsnog met ons in gesprek te gaan is niet nagekomen. 
Alhoewel de doelstelling van het projectdoor ons bijzonder wordt gerespecteerd, zien wij het beetje groen wat er nog was in een klap verdwijnen.
Wat wij vragen is dat Grave ons als bewoners serieus neemt….daadwerkelijk invulling geeft aan (op de eigen website ‘op weg naar 2025’ gepubliceerde) belangrijke voornemens als ‘veiligheid’, ‘leefbaarheid’, ‘landschap (groen)’ en niet in de laatste plaats de voortdurende uitspraken dat de communicatie met de Graafsche burger gerichte aandacht zou krijgen. 
Jammer dat wij als bewoners op de tweede plaats komen!
Omwonenden bouwplannen Hoplaan 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *