Graafse oppositie verliest een raadslid door vertrek van Eva Eigenhuijsen. Bron: de Gelderlander.

VVD in Grave krijgt zetel terug

GRAVE
De VVD in Grave krijgt de zetel terug die zij in 2014 is kwijtgeraakt. Dat komt, omdat Eva Eigenhuijsen in maart volgend jaar de gemeenteraad verlaat. 
Eigenhuijsen verhuist naar Den Bosch en kan dus niet in de raad blijven. Na de verkiezingen splitste ze zich af van de lokale VVD, waarvan ze lijsttrekker was. Een interview in deze krant, waarin ze kritiek uitte op de manier waarop in Grave de coalitieonderhandelingen werden gevoerd, was de aanleiding voor de breuk. De VVD wilde toen de zetel terug, maar Eigenhuijsen ging als eenpersoonsfractie verder.
Volgens artikel P19 van de Kieswet wordt in een dergelijk geval teruggegrepen op de lijst waarop betrokkene oorspronkelijk was gekozen. Dat bevestigt raadsgriffier Sophie de Best. Een tussentijds opgerichte partij heeft immers zelf geen zetels behaald. Momenteel zit Rob Bannink met één zetel in de gemeenteraad. Op nummer drie stond de inmiddels overleden Hans Bos. Binus Dieperink zal nu als nummer vier op de lijst als eerste door het stembureau benaderd worden met de vraag of hij zitting wil nemen in de gemeenteraad. Door het vertrek van Eigenhuijsen wint de coalitie een zetel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: