Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft over weer een onderzoek over winkelleegstand.

Overschot aan winkels wordt probleem
CUIJK/GRAVE/GENNEP/MILL
In Cuijk, Gennep, Grave en Mill zijn nu al, en anders in de nabije toekomst, meer winkelpanden dan gezond voor ze is. Dat blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging Dynamis, de jaarlijkse rapportage Sprekende Cijfers Winkelmarkten.
Volgens dit onderzoek kampen in ons land 111 van de 390 gemeenten, waaronder dus de noordelijke drie in het Land van Cuijk en Gennep, met ‘een structureel overaanbod’ aan winkels of ze krijgen daar binnenkort mee te maken. In die gemeenten staan vaak al veel winkels leeg.
De naweeën van de economische crisis met veel faillissementen, stijgende internetverkopen en veelal verbeterde bereikbaarheid van grotere steden in de buurt zorgen voor meer leegstand.
Gemeenten waar relatief veel winkels leegstaan, liggen veelal in regio’s waar bevolkingskrimp toeslaat. Zoals in de provincies Brabant en Limburg en in het noorden van het land.
Deze krant meldde begin dit jaar al dat het aantal lege winkelpanden in het Land van Cuijk in vijf jaar tijd toegenomen is van 80 naar 100. Dat staat weer in een nieuwe detailhandelsvisie voor het Land van Cuijk. Hierin staat ook dat in 2010 nog bijna 15.000 vierkante meter aan winkeloppervlak ongebruikt is, in 2015 was dat gegroeid naar 19.000 vierkante meter. Dat laatste is weer bijna 14 procent van het totale vloeroppervlak van 137.000 vierkante meter. Hiermee is, aldus de onderzoekers in opdracht van de gemeenten, het leed nog niet geschied.
Aanbeveling van deze onderzoekers: gemeenten in deze regio moeten zich concentreren op hun centra. Winkels erbuiten hebben helemaal geen toekomst. Het Boxmeerse winkelhart is daarbij weer het enige met een regionale functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *