Grave Lokaal

De Arena schrijft:

Graafse raad op zijn best: unaniem besluit over bieb

Graafse bibliotheek blijft open

28-9-2016 om 15:21 Door Freddy Klooté 

GRAVE – Donkere wolken hingen er de laatste maanden over de Graafse bieb. Door voorgestelde bezuinigingen dreigde deze belangrijke voorziening uit het Graafse leven te verdwijnen. Op de agenda van de raadsvergadering van afgelopen dinsdag stond de consequentie van het voorstel van het college zwart op wit: “In Grave is bij keuze voor scenario 2 geen bibliotheek meer aanwezig die voldoet aan de eisen van de Wet ‘Stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen’. Niets meer of minder dan een ramp voor Grave. Gelukkig zijn er dan veel mensen die er ook zo over denken. Dan wordt er gepraat. Veel gepraat. Achter schermen en deuren. Ook in de gemeenteraad. Daar zorgden de bekende vredestichters Hennie Bongers en Astrid Floor, dat de neuzen van alle raadsleden dezelfde kant opgingen: de goede kant.

Het was druk en warm op de publieke tribune. Talrijke vrijwilligers en vrienden van de bieb hadden zich er verzameld. Spandoeken. Hoedjes. Alle ingrediënten aanwezig voor een hete discussie. Die er gelukkig niet kwam. Op het laatste moment was er een raadsbreed amendement ingediend. Alle fracties waren het roerend met elkaar eens, dat een zo belangrijke voorziening niet zomaar weggepoetst kan worden. Enkele argumenten: het voorgestelde budget in het voorstel is ontoereikend om de huidige dienstverlening voort te zetten; Biblioplus zet in op een herijking van de organisatie en dienstverlening; de samenwerkingsrelatie met Biblioplus wordt voortgezet; er wordt tegelijkertijd ingezet op een verbreding van functies in samenwerking met maatschappelijke partners, waarbij de bibliotheek evolueert tot een lees-, leer- en informatieknooppunt; het GHIEC wordt in de bieb gevestigd en wordt benut voor voorlichting, documentatie en educatie in het teken van Historisch Grave; in 2018 vindt een evaluatie plaats op effectiviteit en financiële haalbaarheid”.
Reacties uit de raad
Hennie Bongers (Keerpunt 2010): “Na het lezen van de overwegingen hebben we gelukkig elkaar raadsbreed gevonden. Waardering voor de insprekers en de opstelling en ruimte van wethouder Jeroen Joon”.
Jochem Spoorendonk (CDA): “Ik ben verheugd over de samenwerking. Zelf kom ik met mijn gezin elke week in de bieb en zie de voordelen en het belang de leefbaarheid te versterken”.
Astrid Floor (LPG): “De lokale bieb gaat nu ook andere taken oppakken. Het blijft een aantrekkelijke voorziening, met straks ook meer en andere aandachtspunten, zoals leesachterstanden. Complimenten voor het werk van de bieb en haar vrijwilligers”.
Rob Bannink (VVD): “De bieb is geen gesloten boek”.
Ook Nel Schuts (Keerpunt 2010) vond het geweldig om dit onderwerp samen te doen.
Jacques van Geest (VPGrave): “De cultuursector heeft sinds 2008 weer iets positiefs te melden. De grote betrokkenheid voor de bieb is geweldig”.
Eva Eigenhuijsen (EVA): “Een bibliotheek is de eerste levensbehoefte van een gemeenschap. Toen ik op de basisschool zat heb ik de hele jeugdafdeling van de bieb verslonden”.
Wethouder Jeroen Joon: “Alle respect voor de insprekers en de vrijwilligers. De bieb leefde enorm. Dit amendement moet dienen als stimulans om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst”.
Reacties vanaf de tribune
Het enthousiasme vanaf de publieke tribune was overweldigend. Applaus klonk regelmatig en dat maakte dat de weg naar de uiteindelijke stemming ook al feestelijk verliep. Gelukkig werkte burgemeester Lex Roolvink volledig mee en stond alle geluidsexplosies van de tribune met een glimlach toe. Directeur Cyril Crutz van Biblioplus, mevrouw Stevens, vrijwilliger Biblioplus Gassel en Arno Coopmans, al betrokken bij de oprichting van de bibliotheek, maakten gebruik van het inspreekrecht.

Mevrouw Stevens zag het voorgestelde scenario leiden tot een afbraak van de voorziening in Gassel: “Nu worden er in Gassel zo’n 6000 titels geleend. Wat is daar nog van over als we de boeken naar Cuijk moeten brengen?” Ze las een brief voor van een Gassels gezin met drie kinderen dat veel gebruik maakt van de Gasselse “bieb”: “De kinderen lezen veel. Ze kunnen er reserveringen ophalen en zelf boeken uitzoeken. Dat stimuleert tot zelf lezen en de wereld ontdekken. De samenwerking met de spel-o-theek is goud waard”.

Arno Coopmans gaf een lesje geschiedenis Graafse bibliotheek, maar vergat het heden absoluut niet: “Als gebruiker van de bibliotheek Grave, wil ik vanaf deze plaats vooral de vrijwilligers bedanken voor hun tomeloze inzet. Zonder hun inzet was de bibliotheek in Grave allang gesloten. De bibliotheek van nu is veel meer dan een uitleenpunt van boeken. Wij groeien de komende jaren toe naar hét lokale knooppunt op het gebied van lezen, leren en informeren. Samen met veel partners en vrijwilligers is het de missie dat iedereen volwaardig mee kan doen in onze participatiesamenleving”.

Vrijwilliger Margot de Beijer: “Namens alle vrijwilligers vragen wij u de bibliotheek Grave niet te laten verworden tot een boekenkast. Ons publiek heeft thuis een boekenkast, maar komt naar de bibliotheek Grave voor de alles wat de ‘uitgelezen’ boekenkast thuis niet biedt namelijk aandacht en ondersteuning bij het maken van keuzes. Maar ook de mogelijkheid de dagelijkse krant te lezen, het snuffelen in tijdschriften, het van gedachten wisselen over allerlei maatschappelijke zaken”.

Cyril Crutz was blij met de raadsbreed gekozen oplossing: “Een keuze voor dit scenario is een keuze voor behoud van kwaliteit. Alle beoogde plannen rondom BHIC en GHIEC sluiten naadloos aan bij onze ambitie om als bibliotheek een podium te vormen voor Graafse informatiepartners. We staan klaar om samen met u verder te bouwen aan een Graafse bibliotheek, die aansluit bij de historische, educatieve en participatiesteunpunten van uw gemeentelijk beleid”.

Na de 15-0 stemming vóór het raadsbrede amendement kon de feestvreugde losbarsten. Vrijwilligers vielen elkaar in de armen. Hier en daar was een traantje van geluk te zien. Voorleesveteraan Tonny Relou: “Ik ben zo opgelucht. Ik had het verschrikkelijk gevonden”. Annet van ’t Geloof: “Oh, wat ben ik blij. Het is zo’n mooi vrijwilligerswerk. Je ontmoet allerlei mensen, die je bovendien nog kunt helpen ook”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *