Wat mij vandaag opviel. 2. Extra huishoudelijke hulp.

Of u extra huishoudelijke hulp kunt krijgen, hangt af van de gemeente waar u  woont. Dat komt omdat de gemeente zelf de regels bepaalt. De extra huishoudelijke hulp heet officieel Huishoudelijk Hulp Toelage (HHT).

Extra huishoudelijke hulp (HHT) alleen in 2015 en 2016

De extra huishoudelijke hulp is alleen in 2015 en 2016 beschikbaar. Veel gemeenten krijgen dan namelijk extra geld van het Rijk voor de HHT. Gemeenten moeten de HHT gebruiken voor mensen die horen bij de doelgroep van de Wmo (officieel Wmo 2015). Of er na 2016 ook extra geld is voor huishoudelijke hulp, is nog niet bekend.
Omdat gemeenten zelf de regels voor de HHT bepalen, is de regeling niet overal hetzelfde. Ook hebben niet alle gemeenten de HHT aangevraagd bij het Rijk. De HHT is dus niet hetzelfde als de gewone ondersteuning die u uit de Wmo kunt krijgen.
Wilt u weten of u ook (extra) huishoudelijke hulp kunt krijgen? Vraag uw gemeente of uw thuiszorgorganisatie hoe het precies zit.

Kosten van de extra huishoudelijke hulp

Voor deze hulp betaalt u een eigen bijdrage per uur. Uw gemeente bepaalt hoeveel u moet betalen. Dat kan variëren van € 5 tot € 12,50 per uur. Vraag altijd uw gemeente hoeveel de 
eigen bijdrage voor de HHT is.

In 2015 en 2016 HHT aanvragen bij de gemeente

U kunt de extra huishoudelijke hulp alleen in 2015 en 2016 aanvragen. Daarvoor gaat u naar het Wmo-loket van uw gemeente. Vraag uw gemeente:
  • of zij HHT hebben;
  • of u in aanmerking komt voor HHT;
  • voor welke diensten u HHT kunt gebruiken en of u dat zelf mag kiezen;
  • hoe hoog de eigen bijdrage is;
  • hoe de gemeente de betaling van de eigen bijdrage regelt.
U kunt ook via uw thuiszorgorganisatie informatie vragen over de HHT.

Webmaster: In de Gooi-en Vechtstreek wordt dit geld ingezet om huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Alle inwoners kunnen maximaal 4 uur per week huishoudelijke hulp via een aangesloten bedrijf krijgen met 50 % korting. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: