Wat me vandaag opviel. 12 Binnenlands Bestuur schrijft:

  • Toon Cornelissen zegt:
    Het artikel wekt de indruk dat de raden met dit experiment hebben ingestemd. Dat is niet het geval. In de tweede helft van 2016/begin 2017 vindt een verkenning plaats naar de voor het Land van Cuijk best passende vorm van duurzame samenwerking, van zelfstandig blijven tot een bestuurlijke fusie. Innovatieve bestuurlijke varianten daartussen behoren tot de mogelijkheid om nader belicht te worden.IDEEËN OVER ANDERE DEMOCRATIE

De vloggende wethouder, Inspraak Online, Transitiekabinet Gemeenten; dit zijn slechts drie van de veertig nieuwe lokale democratie-experimenten die zijn aangemeld bij de tweede fase van de Democratic Challenge. In deze ‘editie’ van het driejarig programma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was om initiatieven gevraagd rondom zeven thema’s waaronder de gemeenteraad, e-democratie, Omgevingswet en regionale democratie.

Binnen dat laatste thema hebben de vijf gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Mill, Grave en St. Anthonis) hun experiment met het Kernradenmodel aangemeld. De gemeenten zitten in een bestuurlijke impasse over hun bestuurlijke toekomst. Voor de regio kan een maatwerkoplossing – gelegen in een Kernradenmodel − die impasse doorbreken, zo menen de gemeenten. De gemeenteraad voor het Land van Cuijk wordt volgens dat model samengesteld uit raadsleden van de vijf kernraden die per kern de aansluiting houden tussen de lokale gemeenschap en de regio. ‘Het experiment draagt bij aan de zoektocht naar de beste democratische legitimatie bij regionale samenwerking tussen vijf gemeenten in een grote en diverse regio’, stellen de initiatiefnemers. Omdat het kernradenmodel niet in het huidige (wettelijke) kiesstelsel past, willen de gemeenten het experiment aangaan.

Via de Democratic Challenge worden experimenten voor vernieuwing van de lokale democratie verzameld, gebundeld en ondersteund. De ervaringen worden actief gedeeld onder verschillende doelgroepen, waaronder alle gemeenten. Tijdens een festival op 13 oktober kunnen alle initiatiefnemers hun ervaringen presenteren.

 Op de website van de Democratic Challenge (http://democraticchallenge.nl/alle-nieuwe-aanmeldingen) staan alle nieuwe ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: