Onderzoek naar een superraad: schrijft de Gelderlander.

LAND VAN CUIJK
Eén supergemeenteraad voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk, die de plaats inneemt van afzonderlijke volksvertegenwoordigingen. Met de garantie dat elke gemeente, naar rato van inwonertal, met gekozen raadsleden vertegenwoordigd is.
Onder meer dit kernradenmodel wordt komend najaar onderzocht. Dat bevestigt Henk Siroen, voorzitter van het regieteam dat vanuit de raden het stroeve samenwerkingsproces begeleidt. “Maar we gaan meer onderzoeken nu we met z’n allen besloten hebben tot een brede verkenning naar de best passende samenwerking. In zo’n verkennend onderzoek past iedere optie. Wat mij betreft is dus ook een kernradenmodel een te onderzoeken variant.”
Zo’n superraad, één gemeenteraad Land van Cuijk, zou zoals nu na verkiezingen, zonder dat van een ‘fysieke’
herindeling sprake is, tot stand moeten komen. Afgemeten op 90.000 Land van Cuijkenaren is die goed voor 37 raadsleden. De ‘kernen’ Boxmeer en Cuijk bezetten dan als grootste gemeenten ruim de helft van de zetels. Aan het hoofd één nieuwe burgemeester, met wethouders.
Dit model is aangemeld voor de ideeënwedstrijd Democratic Challenge. Hiermee willen Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de lokale 
democratie vernieuwen. Genoemd idee is niet door de 
gemeenten zelf, maar door oud-Gravenaar Harry van der Burgt aangedragen. De Nijmegenaar is zelfstandig adviseur openbaar bestuur.

“Ben Peters, raadslid in Grave, heeft dit al eens geopperd”, zegt Van der Burgt. “We kennen elkaar. Voor het Land van Cuijk kan het een maatwerkoplossing zijn die de impasse kan doorbreken. Dit model is een tussenvorm naar herindeling, komt nog niet in de kieswet voor en daarom geschikt als 

experiment. Zeker in een regio waar herindeling, vooral door lokale partijen, als een bedreiging wordt gezien. Door inwoners, neem Grave, eigen raadsleden te laten kiezen, voorkom je, zoals je bij herindelingsverkiezingen ziet, dat niet iedereen vertegenwoordigd is.”

Bron: Dennis Greijm.

Voor het Land van Cuijk kan deze maat- werkoplossing de impasse doorbreken
Harry van der Burgt, adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: