De Gelderlander: Steenoude put wordt een attractie in Theo’s tuin in Historisch Grave.

In de opening staat een soort maquette van de kerktoren van Grave.Onder een glazen plaat is een stenen put te zien. 
foto’s Eveline van Elk
Hij staat er bij te springen van enthousiasme. Theo Gerrits is bij zijn toch al wonderbaarlijke woongalerie aan de Maasstraat in Grave een attractie rijker. Achter zijn huis heeft hij drie maanden geleden een soort bunker gevonden, een ondergrondse ruimte van 2 meter diep en een kleine 2 meter in omtrek. Gerrits zou Gerrits niet zijn als hij er niet gelijk een soort mini-Efteling van had gemaakt.
Onder een glazen plaat (een oud tafelblad) is een stenen put te zien. Een bunker, zoals de 75-jarige Gerrits zegt. “Ik wilde het terras in de tuin ophogen”, legt Gerrits het toeval van de vondst uit. “We slaan een metalen pen in de grond die een bal zou moeten gaan ondersteunen. Maar op een gegeven moment kregen we de pen niet verder de grond in. Na een paar stevige uithalen, zakte de pen plotseling de diepte in. Weg.”
Vanaf dat moment ging de fantasie met Gerrits op de loop. Zeker toen hij ook nog eens ontdekte dat in de ronde ruimte die hij onder de grond vond een stuk dichtgemetseld was. “Dit zijn de onderaardse gangen die onder heel Grave doorlopen”, jubelt hij. “De put is gebouwd van kloostermoppen (middeleeuwse bakstenen, groter dan hedendaagse bakstenen, red.) Maar een stukje was van andere steen. Daar moet een gang achter zitten.” Gerrits wijst op een andere muur in de tuin. “Kijk, die is pas helemaal opnieuw gevoegd, maar nu zitten er al weer de scheuren in. Dat betekent dat er onder een ruimte zit. Een gang.”
De glazen plaat ligt volgens de artistieke meubelverkoper, die ook rondleidingen in zijn galerie en tuin geeft, om het metselwerk te beschermen. “Anders spoelt de kalkmortel waarmee gemetseld is meteen weg”, legt hij uit.
Gerrits gelooft maar al te graag dat zijn vondst deel uitmaakt van het gangenstelsel zoals dat onder Grave ligt. Bij de Hampoort in Grave, verder op aan de Elisabeth- straat is een deel van die gangen blootgelegd. Aan de andere kant van de weg lopen ze verder, maar die zijn nog nooit geopend.
Theo Gerrits, die vorig jaar nog zei dat hij zou stoppen met zijn verkoop van meubels en allerlei andere snuisterijen, heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn vondst om te zetten in iets bijzonders. Zo zakt een parachutespringer in een glazen bak met water, heeft hij allerlei soldaatjes rond de put geposteerd en staat in de opening een soort maquette van de kerktoren van Grave.
Misschien is het een bunker geweest, waar de mensen van dit huis, dat waren rijke mensen, in konden en via de gang konden vluchten. Of misschien is het een tunnel geweest om mee te smokkelen”, fantaseert de Gravenaar erop los.
“En verderop in de tuin zit nog een put. Ik weet het zeker. Ik kan het zien aan de verzakkingen in de grond.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: