De Gelderlander schrijft over het Land van Cuijkse glasvezelnetwerk.

Glasvezel in regio nog onzeker
SLECHTS 12.500 DEELNEMERS LAND VAN CUIJK
Of én hoe er een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk gaat komen, is nog allerminst zeker. De plannenmakers zijn, na de tegenvallende uitslag van anderhalve maand geleden, opnieuw aan het rekenen geslagen om te zien of de aanleg van glasvezel in de regio rendabel is.
Volgens voorzitter Hugo Bens worden momenteel drie scenario’s uitgewerkt. Wat die zijn, wil hij niet zeggen. “We komen op 5 september met een nieuwsbrief. Die gaat naar onze ambassadeurs. Daarin worden de diverse mogelijkheden uiteengezet.”
In de oorspronkelijke plannen zou 70 procent van de bewoners van de buitengebieden en 40 procent van de woonkernen in het Land van Cuijk deel moeten nemen om het plan betaalbaar te maken. Later werd dat gewijzigd in 43 procent gemiddeld in het hele gebied. Die 43 procent is niet gehaald. Ook niet nadat de inschrijftermijn met twee weken werd verlengd. Na de tweede deadline van 18 juli stond de teller op zo’n 35 procent, 12.500 belangstellenden.
Met name de deelname in Cuijk, Boxmeer en Grave viel zwaar tegen. Hoe de verdeling buitengebied versus woonkernen is, kan door LvCNet nog niet worden aangegeven.
In de oorspronkelijke plannen stond ook dat de aanleg 15 miljoen euro zou kosten en dat de vijf gemeenten in het Land van Cuijk garant moesten staan voor een bedrag van 8 miljoen euro. Dat was nog gebaseerd op een bijdrage van 2 miljoen euro uit het Brabantse Breedbandfonds. Maar bij dat fonds viste de organisatie die het glasvezel in het Land van Cuijk wil aanleggen achter het net.
“Aan de voorwaarden voor de mensen die al hebben ingeschreven, zullen we niet tornen, maar het kan wel zo zijn dat de kosten die gemaakt moeten worden veranderen. We zullen straks in gesprek gaan met de banken en daarna met aannemers gaan praten. Ook gaan we andere telecomnetwerken vragen of ze zich willen aansluiten”, zegt Bens. “We zijn alles opnieuw aan het berekenen.”
Naar verluidt is het nog niet zeker dat er daadwerkelijk een nieuw voorstel richting de vijf deelnemende gemeenten gaat. Mogelijk zal geconstateerd moeten worden dat het plan uiteindelijk niet haalbaar is.
“Alles wat er nu gezegd wordt, is speculatie. Koffiedik kijken”, zegt een medewerker van LvCNet.
Met name de belangstelling in Cuijk, Boxmeer en Grave viel zwaar tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: