De Gelderlander schrijft over de Superraad.

Eigen foto’s  uit mijn archief
Superraad Land van Cuijk: nee
VEEL REACTIES OP ENQUÊTE
Eén gemeenteraad voor heel het Land van Cuijk is geen goed idee. Dat vindt een ruime meerderheid van de liefst 460 mensen die reageerden op een enquête op de website van deze krant.

61 procent van de reageerders vulde ‘nee’ in bij het idee dat oud-inwoner van Grave Harry van der Burgt opperde. 39 procent van de mensen die reageerden zien zijn supergemeenteraad wel zitten.

Van der Burgt meent dat zijn idee ervoor kan zorgen dat een fusie van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk niet nodig is. De superraad zou de plaats innemen van de volksvertegenwoordigingen in de huidige gemeenten. Van der Burgt verbond er de garantie aan dat elke gemeente naar rato van het inwonertal met gekozen raadsleden haar inbreng houdt. Onder meer dit kernradenmodel wordt komend najaar onderzocht.

Geld over de balk

Een groot aantal van de mensen die reageerden op de poll lichtte zijn of haar keus toe. ‘Een intergemeentelijke raad die nog meer geld over de balk gaat gooien en totaal geen toegevoegde waarde heeft voor de regio’, stelde een van hen.
‘Er kleven aan een schaalvergroting meer na- dan voordelen. Burgers komen steeds verder van het bestuur af te staan’, meende een ander.

Boxmeer en Cuijk zouden met de drie kleinere gemeenten moeten onderhandelen en ook hun belangen moeten laten gelden, vond een ander. ‘Dit is de EU in het klein”, waarschuwde een volgende, ‘het kost kapitalen aan salarissen en heeft niets op de kous.’ Een reactie draaide de stelling juist om: ‘Het zou super zijn als elke gemeente gewoon baas blijft op eigen grond. Elk stadje zijn eigen trots en vrijheid.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: