Binnenlands Bestuur en Raadslid.Nu over samenwerking.

BIJNA 1 OP TIEN RADEN ZIEN SAMENWERKING ALS uitholling.

8,7 procent van de gemeenten zien intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als een uitholling. Volgens bijna een kwart van de gemeente dragen samenwerkingsverbanden niet bij aan het behalen van lokale doelen.

Lokale doelen
De helft van de gemeenteraden zien samenwerkingsverbanden tussen gemeenten als een aanvulling. Nog een 41,3 procent ziet de effecten van samenwerking als positief, maar vindt dat ze door de samenwerking minder invloed heeft (18,6 procent) of meent dat de samenwerking niet bijdraagt aan het behalen van lokale doelen (22,7 procent). Voor 8,7 procent van de gemeenten betekenen de samenwerkingsverbanden voornamelijk een uitholling. Dit schrijft waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op het rapport `Wisselwerking’ van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Blijvende aandacht
Minister Blok schrijft in de brief aan de Kamer dat er blijvende aandacht nodig is voor de legitimiteit van samenwerkingsverbanden en dat het een zorg blijft dat er het gevoel is dat sommige raden of raadsleden te weinig betrokken zijn bij samenwerkingsverbanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: