Veel bezwaren tegen “toeristische carilontoren” : de Gelderlander.

‘Toeristen komen, en weg is rust’
Omwonenden vrezen de dag dat carillontoren Grave een uitzichtpunt is
Niet meer rustig op je terrasje of balkonnetje zitten. Mernsen die nieuwsgierige blikken werpen op jou en je appartement.
Dat is, vrezen mensen die op het Torenplein, het Hofplein en de Scheerestraat in Grave wonen, wat de toekomst brengt als ze een uitkijktoren als buur krijgen. De omwonenden van de carillontoren vinden dat met de plannen om van de toren een uitzichtpunt te maken het gedaan is met de privacy.
“Ze kijken hier straks zo het eten van je bord”, zegt Karien Wieczorek, terwijl ze in het zonnetje aan een bakkie koffie op het terrasje bij haar woning zit. Af en toe komt iemand voorbij. Er wordt gegroet, soms is er een kort praatje. “Het hoort bij het wonen in de binnenstad”, constateert de bewoonster van het Hofplein. Maar is het nu een enkeling die passeert, na de openstelling van de uitkijktoren zullen het er veel meer zijn, is haar angst. “Als ik hordes toeristen wilde zien langskomen, was ik wel in Amsterdam gaan wonen.” Volgende week donderdag zullen de omwonenden tijdens een zitting van de bezwaar- en beroepcommissie hun grieven uiten.
Er komen ramen in de toren, er worden spullen die vertellen over de historie van de stad tentoongesteld en het wordt mogelijk om vanuit de toren te genieten van het unieke uitzicht over de rode daken van het Maasstadje. Wieczorek: “Prima, maar ze walsen wel heen over de mensen die hier wonen.”
“Mensen die de toren in willen, zullen bij de ingang gaan staan wachten. En bij vertrek blijven ze hangen. Daarbij denk ik dat het uitnodigt om een hangplek voor jongeren te worden”, vreest Corry van Tuyn. Van Tuyn heeft haar terrasje bijna tegen de voet van de toren liggen. Ze heeft een bankje tegen de toren gezet. “Maar dat haal ik wel weg als de plannen doorgaan.”
Een voornaam bezwaar is dat de mensen die een appartement hebben gekocht of huren in het woonwinkelcomplex, toen zij een handtekening onder het contract zetten, niet wisten dat de toren als uitkijktoren gebruikt zou worden. “Anders hadden veel mensen hier niet gekocht”, zegt Wieczorek.
Van Van Tuyn mag de carillontoren wel plat. “Het is een gedrocht. Maar ja, dat wist ik wel toen ik hier kwam wonen. Alleen was het plan toen dat de toren alleen aan de buitenkant opgeknapt zou worden.”
In de drie jaar dat is gediscussieerd over de toren, zijn veel plannen de revue gepasseerd. Het carillon uitbreiden? Of gaat het naar de iets verderop gelegen St. Elisabethkerk? Opknappen? Of toch de toren slopen? “Ik vind de toren prachtig. Hij is van de Hollandse School en hoort bij Grave. En laat dat carillon maar spelen”, vindt Wieczorek. Maar als uitkijktoren, daar is ze mordicus tegen. “Laat ze een uitkijktoren bovenop de Kat maken. Daar kun je vele malen hoger en dan heb je een veel mooier uitzicht over Grave.”
Van Tuyn ziet het carillon liever zwijgen. “Hier om de hoek hebben we de schoenwinkel. Ik heb in het verleden het carillon gehoord. Ze zeggen dat het niet veel geluid maakt, maar dat klopt niet. Het was zelfs te horen als de machines aanstonden.”
Tijdens de zitting van de bezwaarcommissie zal de gemeente de tegenargumenten op basis van de wettelijke bepalingen van de hand wijzen en de commissie adviseren de bezwaren naast zich neer te leggen.
Jan Bannink woont vlak naast de toren. “Het zal wel zijn dat de gemeente binnen de wettelijke bepalingen blijft, als ze er een uitkijktoren van maken. Maar in die regeltjes is de privacy van mensen niet geregeld. En daar hoort de gemeente rekening mee te houden.”
Ze kijken hier straks zo het eten van je bord
Karien Wieczorek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: