Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft:

Samenwerking in regio splijt coalitie Grave
GRAVE
In Grave kunnen ze het niet eens worden hoe samen verder te gaan met de andere gemeenten in het Land van Cuijk. Een breed onderzoek naar alle mogelijke vormen van samenwerking, dus ook naar herindeling komt er wel, besloot de gemeenteraad gisteravond. Maar van een unaniem besluit is geen sprake.
Met LPG en VVD, samen goed voor vijf van de vijftien raadszetels, stemden twee coalitiepartijen tegen. De volksvertegenwoordigers van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Anthonis wisten de voorbije weken hun meningsverschillen opzij te zetten voor een zo breed mogelijk onderzoek naar samenwerking, inclusief fusie.
LPG, met vier zetels de grootste (coalitie)partij in Grave, blijft faliekant tegen een vooronderzoek naar de voors en tegens van één grote gemeente in het Land van Cuijk. LPG’s aangepaste voorstel voor een breed onderzoek waarbij herindeling ‘niet bespreekbaar’ is, splijt de coalitie. Want het CDA vindt bij monde van voorman Ben Peters het nieuwe voorstel ‘een uiterste compromis’ na de mislukte Land van Cuijk-brede raadsconferentie in maart over de moeizame samenwerking.
Rick Joosten (LPG): “Een onderzoek naar bestuurlijke fusie willen we gewoon niet. Want bij een fusie doe je dingen niet meer sámen.” Volgens Eva Eigenhuijsen van de gelijknamige eenmansfractie ondermijnt LPG het samenwerkingsproces in de regio. “Gedeputeerde Spierings roept ons niet voor niks op tot een gezamenlijk gedragen breed onderzoek, dus ook naar herindeling.”
Een raadsmeerderheid onder aanvoering van wel een eensgezinde coalitie droeg het stadsbestuur op een onderzoek te houden naar de sterke en zwakke punten van de gemeente.
Er komt een breed onderzoek naar alle mogelijke vormen van samenwerking, dus ook herindeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *