Bericht uit 2010 nu weer actueel. Misschien kan een deel van het Musuem van Jo de Wit ook ondergebracht worden in het nieuwe Munitiemuseum? Sporen uit WO2; misschien wel van Market Garden?

Ecologische verbindingszone aanleggen van Velp naar Reek.
IGP Velp eindelijk van start. J
Onze eigen amateurstadsarcheoloog Jo de Wit uit de Maasstraat toont een deel van zijn opgravingen. Hij tekent het volgende hierbij aan:


“Tijdens de aanleg van een nieuw natuurgebied achter het klooster van de Paters Capucijnen en naast de Hertogswetering in Velp richting Reek/Herpen heb ik tijdens graafwerkzaamheden verschillende dumpgaten met materiaal van Engelse militairen uit WO2 geborgen.

De strategische ligging van Grave aan de Maas en aan de grote baan van Den Bosch naar Nijmegen wijst misschien naar deze resten van ,zelfs mogelijk,  Market Garden.

Elke dag, sinds de werkzaamheden zijn gestart, heb ik de kraan gevolgd bij zijn grondverzetwerk. Ik spoorde, met toestemming van de ingeschakelde archeologische dienst, het veld af naar oude bewoningssporen. Deze bleven echter uit omdat mogelijk voor ’40-’45 hier al grondverzet heeft plaatsgevonden. De boel is ontgonnen en vlak gemaakt.

Er zijn wel dumpgaten  te voorschijn gekomen tijdens graafwerkzaamheden naast de Hertogswetering. Er kwam veel matariaal uit zoals wijnflessen, klein flessen gerei, blikken waar voedsel ingezeten heeft, accu’s, schoenen, een kompas, bundels electriciteitskabels. Opmerkelijk was de vondst van gestapelde ijzeren borden die gebruikt zijn om van te eten gezien de vele krassen in de diepe borden.

Veel van deze dumpgaten zijn uitgegraven door de dragline en in het veld gedeponeerd. Heeft hier ik mijn vondsten vergaard. “

Later komen er nog meer foto’s in het fotoarchief vanuit dit nieuwe natuurgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: