Grave Lokaal

Echtgenote Hennie Bongers, raadslid van Keerpunt 2010 Marijke van der Venne is ook lid van de Raad van Inspiratie.

Vijftien enthousiaste en creatieve Gravenaren staan klaar

Raad van Inspiratie geïnstalleerd

 Door Freddy Klooté 

GRAVE – Halverwege 2015 viel voor het eerst de naam “Raad van Inspiratie”. Wethouder Jeroen Joon sprak hem uit. Zomaar, terloops, op het eind van een raadsvergadering. Het had iets met toerisme te maken. Het kwartje viel nog niet. Eind 2015 werd in het Arsenaal in Grave een oprichtingsavond voor de Raad van Inspiratie gehouden. Zonder hoge verwachtingen ging uw verslaggever ook maar even kijken. Het werd een avond om niet snel meer te vergeten. Jeroen Joon wist de tweehonderd aanwezige Gravenaren tot op het bot te raken. Te motiveren. Te inspireren.

Enkele fragmenten uit zijn toespraak in het Arsenaal: “Ik ben nu al een gelukkig mens”, doelend op de bomvolle zaal. “Beleef Grave” wordt het motto. Maar dan moet er wel wat te beleven zijn. Toen ik voor het eerst in Grave kwam was ik meteen weg van al het moois dat er aanwezig is. Grave is een geweldige historische vestingstad. Uniek. Prachtig. Onze potentiële ambassadeurs zijn onze eigen inwoners. Ik moest van de raad met een plan komen om historisch Grave te plaatsen in het speerpunt toerisme en recreatie. En er voor zorgen dat je Grave ingezogen wordt”. Het publiek was enthousiast. Mensen die enthousiast waren om in de Raad van Inspiratie zitting te nemen konden zich opgeven. Enkele maanden was het stil. Er werden heuse sollicitatiebrieven geschreven en – gesprekken gevoerd. De nieuwe raad was klaar om van start te gaan.
Raad van Inspiratie
Afgelopen dinsdagavond stonden ze nog wat onwennig in een kring in het schitterend historisch Stadhuis: Peter Hendriks, Martin Walraven, Marja Kemper, Harry Peters, Jenneke van Dongen, Gerard Veenstra, Mirjam Schouten, Quirijn van den Berk, Alex van Megen, Michael van Doorn, Marijke van der Venne, Babs Jager, Jacqueline Le Grand en Joost Janssen. Het vijftiende lid, Jeroen Joon, was gastheer: “Welkom bij deze bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van Grave en op een daarbij passende locatie. Speciaal voor deze bijzonder samengestelde groep inwoners van Grave. We gaan aan een inspirerende reis beginnen. Daag uit, inspireer elkaar en anderen. Vol met enthousiasme over de toekomst van deze prachtige gemeente. Op persoonlijke titel, maar iedereen heeft een achterban, dus neem ook hen mee in wat er gebeurt. We gaan een Groot Gedurfd Dapper Doel creëren. Ik hoop op veel nieuwe ideeën. Grave op de kaart zetten. Eén ding is al zeker. Grave heeft een zeer rijke historie. We richten ons dan niet op één tijdsperiode, maar, zoals iemand van jullie het al zei “In Grave kom je de hele Vaderlandse Geschiedenis tegen”. We gaan die behouden, ontwikkelen en beleven. We zouden vanavond allemaal iets over Grave meenemen. Ik heb de Canon van Grave meegebracht. Straks vertel ik, als ik aan de beurt ben, waarom ik dit prachtige boek heb meegebracht. Ik wens u allen een heel inspirerende tijd toe, en nu al veel dank voor uw betrokkenheid bij de toekomst van Grave”.
Leo Burgers van de Cloveniers of Schutterye tot Grave, gekleed in de sfeer van de eerste, succesvolle, activiteit in de historische festiviteiten voor de komende tien jaar dat dit project gaat duren, kreeg het woord: “Ik houd van de Graaf/Kleine stadje aan de Maas/Door de eeuwen heen/Was je iedereen de baas”. Met een zelf gebrouwen likeur trakteerde hij de aanwezigen. Met het “proost” van wethouder Jeroen Joon was de Raad van Inspiratie officieel geïnstalleerd. Hierna kon de eerste vergadering van het nieuwe platform beginnen.
Doel
De Raad van Inspiratie gaat aan de slag met het bedenken van een inspirerend, ambitieus en kansrijk perspectief voor Historisch Grave, met als doel om Grave binnen tien jaar op de kaart te zetten als een cultuurhistorische hotspot. De Raad van Inspiratie wordt opgericht en ondersteund door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grave. Het is de bedoeling dat het nieuwe platform de ideeën en plannen vóór eind 2016 in een document verwerkt heeft. Ambitieus, maar niet over the top. Concreet en meetbaar, met een doelstelling over tien jaar en spreekt tot de verbeelding. Het moet resulteren in een plan van aanpak dat tot doel heeft om binnen tien jaar Historisch Grave een eigen, onderscheidende en herkenbare identiteit te geven. Die voorstellen in het plan van aanpak moeten Historisch Grave aantrekkelijk voor toeristen en recreanten maken en zorgen voor positieve energie bij de eigen inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *