Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft:

Glasvezelproject LvCNet dreigt te mislukken
LAND VAN CUIJK
Deadline voor inschrijving over twee weken
Twee weken voor de deadline zijn er nog niet voldoende inschrijvingen binnen om het glasvezelproject in het Land van Cuijk te kunnen starten. Voor 1 juli moet 40 procent van de mensen in de kernen en 70 procent van de bewoners van de buitengebieden zich hebben ingeschreven.
Exacte aantallen willen Frans van Schayik uit Langenboom en Noud van Vught uit Rijkevoort, beiden bestuursleden van de coöperatie LvCNet, niet geven. Maar de schatting is dat er nu pas 25 procent binnen is. “We hebben echt nog een eindsprint nodig”, zegt Van Schayik.
Wethouder Eric Daandels van Grave is somber gestemd als hem gevraagd wordt naar de stand van zaken. “Ik maak me zorgen of we de benodigde aantallen wel halen”, zegt hij.
Volgens Van Schayik blijven vooral de inschrijvingen in de kernen Cuijk, Boxmeer en Grave ver achter. “Daar wordt kennelijk de noodzaak niet zo gevoeld. In de kleinere dorpen en op het platteland is de animo veel hoger. In een fiks aantal kleine kernen hebben we de 40 procent al lang gehaald.”
Van Schayik snapt niet goed waarom mensen niet beseffen dat het supersnelle internet via de glasvezelkabel straks hard nodig is. “Nu wordt gedacht dat wat ze hebben allemaal voldoet, maar over een jaar of vijf is dat echt anders. Er gaat meer en meer via het internet”, legt hij nog maar eens uit.
Van Schayik en Van Vught houden hoop dat de limiet wordt gehaald. “Vaak zie je bij dit soort projecten dat de piek in de aanmeldingen in de laatste weken zit. We gaan nog flink campagne voeren. Bijvoorbeeld met het verspreiden van folders, huis aan huis. Verlengen van de inschrijfperiode is volgens Van Vught geen optie. “Half juli weten we of we verder kunnen.”
De vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben samen ruim 850.000 euro voor promotie van het project uitgetrokken. Als de benodigde percentages niet worden gehaald, moet dat geld als verloren worden beschouwd.
Mocht LvCNet niet slagen, dan zal kabelaar Mabib glasvezel in het buitengebied aanleggen. “Die afspraak hebben we met de provincie”, zegt Pieter van Grunsven van Mabib. Van Schayik: “Alleen dan wordt per aansluiting in het buitengebied 1.800 euro betaald. Bij ons is dat 495 euro. In de kernen is het tot 1 juli gratis.”
In de kleinere dorpen en op het platteland is de animo veel hoger
Frans van Schayik , LvCNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *