Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft:

Brabant dreigt Land van Cuijk
Provincie neemt voortouw bij geen besluit
Worden de vijf gemeenten in het Land van Cuijk het voor 1 juli niet eens over een verkennend onderzoek naar de voors en tegens van herindeling, dan neemt de provincie ‘het initiatief’ over.

Dat zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Bestuur) tegen deze krant. “De provincie verlangt een verkenning van het Land van Cuijk naar alle scenario’s over hoe verder, dus inclusief bestuurlijke fusie”, zegt Spierings desgevraagd. “Ik ga ervan uit dat er voor 1 juli een duidelijk besluit ligt van de vijf gemeenten voor een dergelijke brede verkenning.”

Het is opvallend dat de provincie Brabant juist nu met dit stevig statement komt om het voortouw te nemen als er er geen gezamenlijk gedragen besluit ligt. Opvallend, omdat de vijf gemeenteraden in juni nog moeten besluiten over hoe ze verder gaan samenwerken. Dit tekent dat het geduld op het provinciehuis stilaan op is. Volgens ingewijden bij de provincie is het ‘Den Bosch’ nu ‘menens’.

Eind maart, op de laatste gezamenlijke raadsconferentie in Boxmeer, gingen de gemeenten weer ruziënd uit elkaar. Het samenwerkingsproces in de regio verloopt al jaren heel moeizaam. De kleine gemeenten Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave zien, in tegenstelling tot de twee groten Boxmeer en Cuijk, helemaal niks in zelfs maar een eerste onderzoek naar de voor- en nadelen van ‘een bestuurlijke fusie’. Zij blijven meer heil zien in samenwerking.

Nu ligt er bij de verschillende raden een nieuw voorstel over hoe de samenwerking valt uit te breiden. Hierin wordt, om de lieve vrede te 
bewaren, met geen woord meer gerept over ‘herindeling’.

Mocht de provincie na de zomervakantie het voortouw nemen in verdere samenwerking in deze regio, betekent dit nog niet dat er direct ‘een verkenner’ of ‘een commissie van wijzen’ klaar staat die Boxmeer, Grave, Mill, Sint Anthonis en Cuijk in opdracht van de provincie bij de hand neemt. Deze middelen heeft de provincie wel achter de hand bij gemeenten die onvoldoende werk maken van ‘een (veer)krachtig Brabant’, zoals ze het bij de provincie graag zien.
Dan al een verkenner toewijzen is volgens de provincie ‘voorbarig’. “We gaan eerst het gesprek aan met de gemeenten om alsnog samen tot een brede verkenning te komen over de toekomst van het Land van Cuijk.”
Ik ga ervan uit dat er voor 1 juli een duidelijk besluit ligt van vijf gemeenten.
P.S. Webmaster: 
Vorige week werd dit onderwerp in Grave nog van de agenda gehaald. Wanneer praat de raad er weer over? Komt er wellicht een ingelaste raadsvergadering in juni? Volgens de planning is de eerste reguliere vergadering pas op 5 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *