Grave Lokaal

Omroep Brabant en de Maasdriehoek melden:

Rechter buigt zich in juni over miljoenenclaim tegen gemeente Grave in zaak failliete scheepswerf 





DEN BOSCH/GRAVE – De rechter buigt zich op 28 juni over de miljoenenclaim tegen de gemeente Grave in de zaak van het faillissement in 2012 van de plaatselijke scheepswerf. Dat laat de rechtbank in Den Bosch vrijdag weten. Curator Remco Michielsen eist een schadevergoeding van de gemeente omdat hij haar verantwoordelijk acht voor het faillissement.

Hoe hoog het bedrag is dat de curator precies wil zien van de gemeente is niet bekend. Het zou gaan om een miljoenenclaim. Michielsen probeerde eerder met de gemeente Grave tot een schikking te komen, maar dit is niet gelukt. 


De scheepswerf ging in 2012 failliet omdat er geen grotere schepen mochten worden gebouwd. Vijfenzestig medewerkers kwamen op straat te staan. Om grotere schepen te kunnen bouwen, moest de gemeenteraad toestemming geven voor een wijziging in het bestemmingsplan. 

Besluit te laat

De toegestane lengte van schepen zou dan kunnen worden vergroot van 110 naar 135 meter. Die toestemming wilde de raad wel geven, maar het besluit viel te laat. Het 

faillissement van de scheepswerf was daardoor onvermijdelijk.

De Raad van State oordeelde eerder dat het besluit van de gemeente onzorgvuldig was.

Rechtbank buigt zich 28 juni over miljoenenclaim scheepswerf Grave

vr 8 apr 2016, 14:03 | Politiek | 75 keer gelezen  reageer

 

 

De scheepswerf in Grave ging in 2012 failliet. (foto: De Maas Driehoek)De scheepswerf in Grave ging in 2012 failliet. (foto: De Maas Driehoek)
GRAVE/DEN BOSCH | De voormalige Graafse scheepswerf en de gemeente Grave staan op 28 juni tegenover elkaar voor de rechtbank in Den Bosch over het faillissement van de werf in 2012.

Namens directeur Robert van Kessel van de werf eist curator Remco Michielsen bij de rechtbank een schadevergoeding van enkele miljoenen. Aanleiding om claim door te zetten, is de uitspraak van de Raad van State in 2014. Die bepaalde toen dat de gemeente Grave vier jaar geleden het bestemmingsplan had moeten wijzigen, zodat de scheepswerf boten met een lengte van maximaal 135 meter had kunnen bouwen. De Graafse werf had in 2012 een opdracht om twee schepen te bouwen met een lengte groter dan 110 meter. Het bestemmingsplan stond dit echter niet toe. Nadat directeur Robert van Kessel een bestemmingsplanwijziging aanvroeg, werd deze na veel vijven en zessen aangenomen door de raad. Het college van B en W in Grave bekrachtigde die motie echter niet, waarna de scheepswerf het faillissement aanvroeg en tientallen medewerkers op straat kwamen te staan. “We hadden een goede reputatie en die is om zeep geholpen”, zei Van Kessel toen tegenover De Maas Driehoek.
Sinds de uitspraak van de Raad van State onderzocht curator Remco Michielsen of de financiële schade verhaald zou kunnen worden bij de gemeente en hij denkt nu voldoende gronden hiervoor te hebben. De rechtszaak dient 28 juni. 

Reactie van de webmaster van de Keerpunt 2010/Jacques Leurs blog:


Wilt U het hele dossier teruglezen klik dan op De Zaak Scheepswerf Grave/ Gemeente Grave in de rechterkolom. U kunt dan een indruk krijgen van hoe het zo ver is kunnen komen. Uiteindelijk zal het recht zegevieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *