Grave Lokaal

Bericht uit 2009: Burgemeester Delissen creeert angstbeeld over asielzoekers.

De afgelopen week pronkte de naam van Graafs’ burgemeester Delissen in chocolaletters in de Gelderlander (dinsdag, editie Maasland).

Ze zal er trots op geweest zijn. ‘Grave wil veiligheid’ was haar boodschap. Daartoe stuurde ze tevens brieven naar het Landelijk Centrum Opvang Asielzoekers (COA) als de minister van Justitie. Ze wil meer controle over de bewoners van het AZC.

Er waren onder de vluchtelingen, veelal afkomstig uit conflictgebieden, schermutselingen ontstaan. Er viel een gewonde. Daarop zegt ze “Het is wachten tot het een keer helemaal verkeerd afloopt” “Er moet een tandje bij” “Wat mij betreft mag er best preventief gefouilleerd worden. Of maak eens een kofferbak open”.

Door in haar roep om repressieve aanpak alle bewoners van het centrum over een kam te scheren als gevaarlijke gekken die alle kansen zullen aangrijpen elkaar nek om te draaien creëert, bevestigd en vergroot ze voorheen onbestaande verschillen tussen de “brave blanke Gravenaar” en de “woeste ontembare Niet-Nederlandse barbaar”.

Als burgemeester heeft ze de macht meningen te vormen en wereldbeelden te scheppen. Dit heeft ze niet door of ze is droevig populistisch, want de manier waarop ze bewoners van het AZC Grave schoffeert is zeer problematisch. Pure racisme en haatzaaierij.

Als bestuurder roepen dat de wereld onveiliger wordt en zo angst oproepen over een bepaalde groep mensen die hard aangepakt moeten worden lijkt daad- krachtig. Maar dit is het slechts voor een zeer selecte groep mensen (namelijk “blanke autochtone Nederlanders”).Het schept geen basis voor solidariteit. In plaats van repressief na te denken over het verbeteren van veiligheid (enkel de veiligheid van niet-asielzoekers, over de asielzoekers zelf wordt geen woord gesproken) dient ze aandacht te besteden aan het zoeken van oplossingen voor de problemen van deze mensen.

Deze mensen, ja het zijn mensen, zijn naar Nederland gevlucht uit angst voor achtervolging, repressie en onderdrukking. Op zoek naar een beter leven. Het is absurd deze mensen in een gevangenis achtige setting te plaatsen, afgescheiden en apart van het Hollandse levendje. Er moeten manieren gezocht worden om uitwisseling en participatie te bevorderen.

Pas dan zou deze “burgemeester” in dienst van alle Gravenaren operen.
Koen Leurs; Grave
Bron: ingezonden brievenrubrieken de Gelderlander en de Graafsche Courant

Link Graafsche Courant pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *