Grave Lokaal

Dit bericht is al meer dan 2.500 keer bekeken. Samenwerken Land van Cuijk: processie van Echternach.

Tijdens de optocht in de Luxemburgse stad Echternach gingen de deelnemers drie stappen naar voren en twee terug. Boxmeer en Cuijk willen drie stappen naar voren. Sint Anthonis, Mill en Grave gaan twee stappen terug. 
Sint Anthonis heeft gisteren al de handrem aangetrokken volgens een bericht in de Gelderlander en de Maasdriehoek.


SINT ANTHONIS | De gemeenteraad van Sint Anthonis heeft donderdag besloten de twaalf projecten, voorgedragen door de adviescommissie tijdens de laatste raadsconferentie Land van Cuijk in november, te omarmen. Herindeling is echter een brug te ver.

De gemeenteraad voelt in deze fase van de regionale samenwerking niks voor een verkenning naar een bestuurlijke fusie (herindeling) in het Land van Cuijk. Eerder nam de Boxmeerse gemeenteraad al een besluit over de aangedragen projecten, die gezamenlijk opgepakt moeten worden. Zij staan er ook positief tegenover, maar in Boxmeer zien ze een bestuurlijke fusie wél zitten.

Op woensdag 23 maart komen de vijf gemeenteraden van het Land van Cuijk weer bij elkaar om de vastgelopen samenwerking nieuw leven in te blazen. De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk liet afgelopen week weten geen deadline te koppelen aan de samenwerking, maar wees gemeenten er wel op vaart te zetten achter besluitvorming.



Onderzoek herindeling taboe voor St. Anthonis


Een luid en duidelijk NEE. Dat sprak de gemeenteraad van Sint Anthonis gisteravond uit. Behalve de VVD en eenmansfractie Onafhankelijk Sint Anthonis (Rien Jansen) stemde de gehele raad tegen een onderzoek naar een bestuurlijke fusie tussen de gemeenten in het Land van Cuijk.
Zo’n onderzoek is wat Sint Anthonis betreft niet aan de orde. Eerder steunde de gemeenteraad in het voorjaar van 2015 het manifest Land van Cuijk. Daarin is sprake van ‘het samen met de provincie verkennen van nieuwe bestuurlijke en ambtelijke (experimentele) vormen van samenwerking.’
Wat de politiek van Sint Anthonis betreft is samenwerken prima, maar zelfs een verkenning naar een bestuurlijke fusie van de vijf gemeentes is taboe.
Dat standpunt gaat Sint Anthonis ook inbrengen tijdens de raadsconferentie van alle gemeente uit het Land van Cuijk op 23 maart. Tijdens die bijeenkomst proberen Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert een gezamenlijk standpunt te bepalen.
Dat wordt dan weer aan de afzonderlijke raden voorgelegd om eventueel te leiden tot verdere samenwerking.
Overigens is de raad het wel eens met het samen uitvoeren van twaalf projecten in 2016 en 2017, kan er een projectteam worden aangesteld en steunt Sint Anthonis een gezamenlijke agenda.
De VVD stemde tegen het voorstel omdat de liberale fractie wel onderzocht wil zien welke mogelijkheden er zijn voor een fusie. De VVD is een uitgesproken voorstander van een grootschaliger fusie tussen de gemeenten in het Land van Cuijk.

Ons Land van Cuijk 2.0 Keerpunt 2010 raadslid Hennie Bongers vergeleek in de commissievergadering Inwoners en Bestuur het Land van Cuijk 2.0 met een voertuig waar voor op de Bok de twee  burgemeesters van Boxmeer en Cuijk zitten. Achter in het voertuig zitten de burgemeesters, secretarissen, wethouders en diverse raadsleden uit Sint Anthonis, Mill en Grave als “remmers in vaste dienst”. 

U kunt de geschiedenis teruglezen via de diverse labels op mijn blog onder de namen:
Samen op weg naar 2020 in het Land van Cuijk met 71 berichten.
Dossier samenwerking Land van Cuijk met 57 berichten.
Bestuurlijke samenwerking met 12 berichten.
Gemeentelijke herindeling met 12 berichten.
Een gemeente Land van Cuijk met 9 berichten.
Land van Cuijk 2.0 met 8 berichten.
Dus 169 berichten over samenwerking/herindelen Land van Cuijk sinds 2008!
Ook diverse fotoblokken zijn besteed aan dit onderwerp.
Er zullen nog vele berichten volgen voordat Land van Cuijk 8.0 een feit is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *