Grave Lokaal

Maasdriehoek schrijft over het Historisch Spektakel a.s. weekend!

Graafs centrum voor een weekend terug naar 1674 

Markies de Chamilly wordt op zondag 3 april verdreven uit Grave. (foto: Diana Derks)Markies de Chamilly wordt op zondag 3 april verdreven uit Grave. (foto: Diana Derks)
GRAVE | Voor even keert Grave in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 april terug naar 1674. Twee dagen lang staat het Maasstadje in het teken van het Beleg van Grave. Meer dan 250 vrijwilligers spelen de laatste twee dagen van het Beleg na. Het Historisch Spektakel wordt georganiseerd door het Cloveniersgilde.

Door Naomi Kokkes
Historisch Spektakel Grave 1674 wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Wat begon als iets kleins, is uitgegroeid tot een volledig weekend gevuld met activiteiten voor jong en oud. De Maaskade, Stadhuis, Arsenaal, De Kat en Hampoort vormen de vijf hoofdlocaties van het historische evenement, waar bezoekers de sfeer van 350 jaar geleden kunnen kijken, proeven en beleven.
Hoogtepunt
Het festival opent zaterdag 2 april om 10.00 uur. Het grootste spektakel van het weekend is de sluiting op 3 april. Om 16.00 uur aan de Loswal wordt Markies de Chamilly op een bootje terug naar Frankrijk gestuurd. Hierbij wordt de uittocht van de Franse troepen herdacht.
Kinderen die musketier willen worden, kunnen op zoek naar een kerfstok, want bij de spelen kunnen kerfjes verzameld worden. Wie vijf kerfjes verzamelt, wordt musketier en verdient een oorkonde, mag een kleimunt maken en meelopen in de Blijde Inkomst, samen met Generaal van Rabenhaupt.
Verder programma
De Theaterstraat verzorgt improvisatietoneel en in het Graafs Museum is de tentoonstelling ‘Met vliegende vaandel’ te zien en op De Kat is een jaarmarkt met streekproducten. Dit is slechts een kleine greep uit het bomvolle programma. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op: www.historischspektakelgrave.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *