Grave Lokaal

Groeit “brandweerkazerne-akkefietje” uit tot nieuwe frustratie?

De Gelderlander schrijft: 
Nieuwe onrust over samenwerking regio
BOXMEER/MILL
Boxmeer wil niet langer huur betalen voor Mills gemeentehuis als uitvalsbasis van regionale brandweer.
Uitgerekend nu de gemeenten in het land van Cuijk nieuwe stappen moeten zetten naar vergaande samenwerking, is er onrust over samenwerking bij de regionale brandweer.
Boxmeer zegt per 1 juli de huur op voor haar brandweermedewerkers, die sinds 2012 vanuit het gemeentehuis van Mill mede de regionale brandweer aansturen op gebied van preventie en vergunningen. Dat blijkt uit een aangetekende brief aan het gemeentebestuur van Mill. Boxmeer werkt vanuit Mill voor brandweerzaken nu nog samen met Grave en Cuijk, de twee gemeenten waarmee Mill een ambtelijke organisatie vormt. Sint Anthonis zegde de huurovereenkomst met Mill vanwege bezuinigingen al in april 2013 op. Dat vanuit de overkoepelende Veiligheidsregio Brabant-Noord, waartoe het Land van Cuijk behoort, voor 2 ton extra bezuinigd moet worden op brandweerhuisvesting, is voor Boxmeer mede het signaal nu een punt te zetten achter de ‘fysieke’ samenwerking vanuit Mill. Boxmeer betaalt jaarlijks 42.000 euro aan huur. Burgemeester Karel van Soest: “We zijn uit solidariteit nog gebleven. Maar we moeten nu een eigen gemeentelijke afweging maken. We hebben in onze eigen kazernes ongebruikte kantoorruimten. Verder moeten we onze kazerne in Oeffelt voor 6 ton verbouwen.”

Wat Van Soest betreft, hoeft ‘dit brandweerkazerne-akkefietje’ het al moeizame samenwerkingsproces in het Land van Cuijk niet nog meer te frustreren. “Ik heb samenwerking nog steeds heel hoog zitten. Als Boxmeer kiezen we niet voor niks voor de meest vergaande vorm in de kortst mogelijke tijd.”
Van Soest zegt bereid te zijn met de andere gemeenten te kijken naar alternatieve huisvesting.
Mills burgemeester Antoine Walraven zegt in een korte reactie ‘niet blij’ te
zijn met de mededeling uit Boxmeer. “Ik wil hier eerst in het college en metde Veiligheidsregio over praten en nadenken hoe nu te handelen.”
Het Millse raadslid Bram Hendriks vindt Boxmeers stap niet getuigen van ‘echte samenwerking’. Woensdag wordt van de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk op een nieuwe raadsledenconferentie een gezamenlijke uitspraak verwacht over hoe verder samen te werken. Uit recente raadsdebatten in Sint Anthonis, Mill en Grave blijkt dat er helemaal geen draagvlak is voor een verkennend onderzoek naar herindeling. Boxmeer en Cuijk hebben hier juist wel oren naar.
Mills burgemeester Antoine Walraven is niet blij met de mededeling uit Boxmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *