Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft: Commissaris van de Donk (CDA) geeft signaal af richting bestuurders uit Grave, Mill en Sint Anthonis. Ook meningen ondernemers en instellingen betrekken bij besluitvorming.

Brabant laat regio nog met rust

CUIJK
Gemeenteraden Land van Cuijk moeten eerst samen nader tot elkaar zien te komen, zegt commissaris van de Koning.
De provincie Brabant houdt zich vooralsnog afzijdig bij de moeizaam verlopende samenwerking tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk
“Van bovenaf ingrijpen klinkt wel stoer, maar dat is dodelijk voor het draagvlak om tot verdere samenwerking te komen”, zegt Brabants commissaris van de Koning Wim van de Donk. “Gemeenten, de raden, moeten er eerst samen uitkomen hoe ze verder gaan. Dat heeft met stip onze voorkeur”, aldus Van de Donk.
Al waarschuwt hij dat ‘in sommige gevallen ingrijpen onvermijdelijk’ kan zijn.
De commissaris van de Koning was gisteren op regulier werkbezoek in Cuijk. Hij proefde, in een onderhoud met een afvaardiging van de gemeenteraad, dat Cuijk nu eindelijk stappen wil zetten met verdergaande samenwerking.
Dat heeft de Cuijkse raad vorig najaar met een motie ook onderstreept. Cuijk ging nog niet zover als de collega-raadsleden in Boxmeer. Als het aan hen ligt, zo daagden ze de andere raden eind vorig jaar met een motie uit, fuseren de vijf gemeenten in het Land van Cuijk per 1 januari 2019. Dat was nou weer net tegen het zere been van ‘de kleintjes’, Mill, Grave en Sint Anthonis. Wel is het zo dat Cuijk, Mill en Grave sinds twee jaar één ambtelijke organisatie kennen, terwijl Boxmeer en Sint Anthonis op ambtelijk vlak deels samenwerken.
23 maart is er weer een volgende conferentie van de vijf gemeenteraden over hoe verder met de samenwerking. Deze weken bepalen de raden afzonderlijk de te volgen koers. Van de Donk pleit wel voor een helder, een duidelijk besluit. “En betrek daar ondernemers en maatschappelijke organisaties bij, is mijn advies.”
Provincie houdt zich afzijdig. Commissaris waarschuwt echter dat ingrijpen soms onvermijdelijk kan zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *