Grave Lokaal

De Arena schrijft over OZB verhogingen!

OZB in Landerd en Grave stijgt hoger dan afgesproken

1-3-2016 om 11:32 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/GRAVE – Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45% meer aan onroerende zaakbelasting (OZB) dan vorig jaar. Dat is flink meer dan de verhoging van 1,57% die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken en ook veel meer dan de verwachte inflatie van 0,9% in 2016 (CPB). In de gemeenten Landerd en Grave stijgt de OZB dit jaar met respectievelijk 3,4 en 3,5%. In de gemeente Oss gaat de OZB met 0,4% omhoog.

Al vijf jaar achtereen overschrijden gemeenten collectief de afspraken over de maximale OZB-verhoging, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. “Dit kunnen zij ongestraft doen, omdat overschrijdingen voor individuele gemeenten geen nadelige consequenties hebben. Wij vragen het kabinet daarom dwingende maatregelen te nemen die huiseigenaren beschermen tegen te sterke stijgingen van de OZB.”
Landerd
Vereniging Eigen Huis onderzocht in alle gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing. In Landerd betaal je in 2016 gemiddeld 265 euro aan OZB. Dat is 3,4% meer dan vorig jaar. Daarmee is de stijging hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,45% en fors hoger dan de landelijke norm van 1,57%. De totale woonlasten, inclusief rioolheffing en afvalstoffenheffing, zijn voor een gezin gemiddeld 699 euro. Dat is een stijging van 0,8% ten opzichte van vorig jaar.
Grave
Inwoners van de gemeente Grave betalen in 2016 gemiddeld 301 euro aan OZB, 3,5% meer dan vorig jaar. Ook in Grave is de stijging dus hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,45% en de landelijke norm van 1,57%. De totale woonlasten, inclusief rioolheffing en afvalstoffenheffing, zijn voor een Graafs gezin gemiddeld 751 euro, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2015.
‘Verandering noodzakelijk’
Vereniging Eigen Huis blijft er bij minister Plasterk op aandringen om de generieke macronorm te vervangen door een dwingender afspraak die individuele gemeenten daadwerkelijk aanspoort tot matiging van hun OZB-inkomsten. Daarnaast wil Vereniging Eigen Huis de door het Kabinet enkele jaren vooruitgeschoven uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied benutten om tot een verbreding van de grondslag van de OZB te komen. Omdat gemeentelijke voorzieningen ter beschikking staan aan alle inwoners, zouden ook alle huishoudens mee moeten betalen aan de bekostiging, vindt de vereniging. Momenteel krijgen echter alleen eigenaren van woningen en ander onroerend goed een OZB-aanslag opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *