Persbericht van organisatie Historisch Grave evenement!

03 febr 2016.  
Het idee komt naar aanleiding van de 40jr heroprichting Cloveniers in 2014, toen we dit herdachten hebben we de binnenstad van Grave bezocht met 70 in historische kledij gestoken leden van de Cloveniers of Schutterye tot Grave, vele bezoekers en inwoners hebben dit als bijzonder ervaren, zeker het afschieten van ons kanon.
De Cloveniers, stuurgroep trekt de kar om samen met de gemeente, horeca, verenigingen  en ondernemers in Grave een positieve en actieve bijdrage te leveren aan het historisch besef. Dit door samen in Grave een evenement te realiseren waarin het Gilde de organisatie op zich zal nemen, maar waarbij voor de jeugd , inwoners maar vooral bezoekers de beleving, proeven en genieten voorop zullen komen te staan.
Uitvoering: 2 en 3 april 2016
Zaterdag: 10.30 opening – sluiting 17.00 uur,
Zondag 11.00 opening sluiting tussen 16.00 en 17.00.
Opzet: Een historisch spektakel 1674, ‘n 2-daags publieksfestival dat volledig in historische stijl zal worden uitgevoerd, waarbij jong en oud worden meegenomen naar deze spectaculaire tijd 1674, en de beide veldheren Baron de Chamilly en Luitenant-generaal von Rabenhauptelkaar vaak in de binnenstad zullen treffen.
Vele locaties in en rond de hampoort, tuin van het arsenaal, markt en maasplein. Met op de KAT een ruim aanbod streek producten op culinair gebied, zoals o.a. huisgemaakte jams en biologisch brood, vers gerookte paling enz.
Ook onze mobiele kruisboogbaan en kinder schietbaan zal natuurlijk niet ontbreken evenals vele kinderspelen.
Het thema voor de jeugd is: wat heb jij op je kerfstok.
Hiervoor de scholen benaderen, om dit te behandelen, en zodoende ook de tijd 1674 te laten beleven. Lesbrief gaat 18 febr 2016 aangeboden worden aan de eerste school.
Geen entree kosten voor bezoekers, de standhouders die meedoen, betalen het eerste jaar geen standgeld maar alleen de onkosten die we hebben voor hun kraam of elektra, bij deelname aan dit evenement, daarna bezien we het geheel.
Verhaallijn:
Heersers in Grave 1672 , zijn de Fransen.
Tot in het jaar 1672 vinden er geen noemenswaardige schermutselingen plaats, maar Grave en zijn bevolking worden in deze tijd uitgebuit en van welvaart is geen sprake. Door een tactische fout van het Staatse leger valt de vesting in 1672 onbeschadigd in Franse handen. Twee jaar later verschijnt luitenant-generaal Rabenhaupt met een groot Staats leger voor Grave om de Franse bezetting onder Markies de Chamilly uit de vesting te verdrijven.
Na bijna vier maanden belegering wordt op 28 oktober 1674 de vesting Grave door de Chamilly aan de Prins van Oranje overgegeven. De meeste gebouwen in de stad lagen in puin en het zou jaren duren voordat de verarmde bevolking in staat was de huizen in redelijke staat op te bouwen. De St. Elisabethkerk, het stadhuis en het Catharina Gasthuis waren zwaar beschadigd. Het kasteel van Grave was in onbewoonbare staat gebracht en is nooit meer hersteld.
Luitenant-generaal Karel von Rabenhaupt , stelt de wacht in de Hampoort weer in en heeft bij zijn troepen een peloton PIEKENIERS, uit het noorden van het land bij zich, De Cloveniers laten deze weer schitteren tijdens dit spektakel.
Wat willen we de bezoekers aanbieden:
Opening festival: Op de markt zal Karel von Rabenhaupt de Baron de Chamilly uitdagen om het spel 1674, na te spelen (afmeting spel 2 bij 4 meter) de winnaar schiet het kanon af en het spektakel kan beginnen.
Sluiting festival: uittocht door de fransen (wie speelt  Chamilly), door de stad naar de loswal, daar sluiten we het festival en is er voor ieder kind een aandenken????
Het spel Beleg van Grave 1674 (naar een idee van Leo Burgers), te spelen door jong en oud in de gehele binnenstad.
Iedere dag zal om 15.00 uur de jeugd geridderd worden als GraafseMusketier, bestaande uit een minimaal 5 kerfjes/proeven van bekwaamheid die de jeugd moet afleggen, en daar kerfjes mee kan verdienen in hun kerfstokje. Het hebben van een kerfstokje geeft je het recht gratis met alle spelen mee te doen met, historisch rond weven, kinder kruisboogbaan, broodbakken op een stok, kleimunt maken,musketiers toernooi, verdedig de schans,spel 1674 spelen. En wie weet wordt jij geridderd, en loop je mee in de Blijde Inkomst om op de markt te laten zien welke uitstekende troepen Karel van Rabenhauptheeft.
Op dit moment hebben 140 figuranten/medewerkers, die U graag mee terug willen nemen naar 1674, dus laat U verrassen.
Dus tot ziens in de graafse binnenstad op 2 en 3 april 2016,en o ja vergeet je kerfstok niet mee te brengen????
Leo Burgers 
l.burgers@cloveniersgildegrave.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: