Grave Lokaal

Graafse Toren krijgt toeristische functie! Maasdriehoek!

Een 3D-tekening van het ontwerp van Peer van de Weem.Een 3D-tekening van het ontwerp van Peer van de Weem.
GRAVE | De 23-meter hoge voormalige stadhuistoren op het Torenplein in Grave wordt opgeknapt. De gemeenteraad vroeg het college in december 2014 de toren op de huidige locatie, in het ‘Hart van Grave’, te behouden en te renoveren.

Door Annelies Graafsma
Een spelend carillon werd door de raad bovendien als een positieve ontwikkeling voor de binnenstad van Grave gezien. De ruim veertig jaar oude toren ‘zat vast’ aan het inmiddels gesloopte stadhuis van architect Jan de Jong. Het carillon werd ooit geschonken door de Graafse bevolking.
Architect Peer van de Weem uit Grave kreeg de opdracht een nieuw ontwerp voor de toren te maken. “Ik heb verschillende ontwerpen gemaakt. Het ontwerp dat het meest tegemoet komt aan de wens om er een toeristisch aantrekkelijk gebouw van te maken is gekozen.” De ingang ligt een meter boven het plein. Van de Weem tekende aan de marktzijde van de toren een brede trap, eindigend op een podium voor een glazen schuifwand. Daarachter bevindt zich het klavier van het carillon. Vanaf het plein is te zien wie er speelt. Aan de achterzijde komt een raam, “Waarmee je ‘maximale doorijk’ hebt. Er komen drie volwaardige trappen bij. Als de toren opengesteld is, kunnen bezoekers naar de bovenste etage. Daar plaatst de architect een schuine wand bij de reling.
Het bestuur van ‘Graeft Voort’ heeft Weijsters & Kooij vormgevers gevraagd om, samen met Rolf Schouten (HEMA) en Quirijn van den Berk (Mondial College, inwoner), mee te denken over een toeristische en educatieve invulling van de toren en hoe die beheerd moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *