Bastion van Zorg doet naam eer aan!

Huis over voor statushouders?
CUIJK/GRAVE/MILL
Heb je een huis dat al een tijd leegstaat? Stel het beschikbaar voor asielzoekers die een verblijfsstatus hebben. Die oproep doen de drie samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill.
Nu zitten er nog veel van die statushouders in asielzoekerscentra omdat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn. Daardoor is er in de azc’s minder plaats om nieuwe asielzoekers op te vangen. In Grave was al eerder een dergelijke oproep gedaan. “Daardoor hebben we een gezin van zes personen kunnen huisvesten”, laat de Graafse wethouder Anja Henisch weten.
Erik van Daal, wethouder in de gemeente Mill en woordvoerder namens de drie gemeentes, zegt dat er doorlopend gezocht wordt naar mogelijkheden om weer ruimte te maken in de asielzoekerscentra. Dat kan als statushouders doorstromen.
Van Daal: “De taakstelling voor gemeentes wordt door de huidige toestroom van asielzoekers fors verruimd. Dus alle kleine beetjes helpen. We hebben al gesproken met een aantal particuliere verhuurbedrijven.”

‘Het zou de integratie kunnen versnellen’
“Maar als huizenbezitters kunnen bijdragen, helpt dat ook weer. Er zijn in deze tijd mensen die een nieuw huis hebben gekocht, maar het oude niet verkocht krijgen. Dan kan verhuur een mooie oplossing zijn”, geeft Van Daal als voorbeeld. Ook Anja Henisch is voorstander om mensen met een verblijfsvergunning in dergelijke huizen te plaatsen. “Dan zitten ze midden tussen mensen die er al jaren wonen. Dat zou de integratie kunnen versnellen.”
Binnen de gemeenten worden er meerdere opties bekeken om statushouders te huisvesten. Van Daal: “We hebben een inventarisatie gedaan van panden in de regio die geschikt zouden kunnen zijn voor statushouders. We hebben ons oog op een aantal laten vallen en daarvan gaan we nu bekijken of ze geschikt gemaakt kunnen worden.” Concreet wil Van Daal nog niet worden. “Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen en eerst met omwonenden te overleggen”, legt Van Daal zijn terughoudendheid uit.

Bron: de Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: