Grave Lokaal

Gelukkig hebben we de Gelderlander nog! Geen “Daandelsdeal” met de curator.

Foto uit mijn foto-archief.
Vlag halfstok
Grootste bezwaarmakers woonden hier.

Curator scheepswerf in Grave zet miljoenenclaim gemeente door.


Curator Remco Michielsen heeft de gemeente Grave gedagvaard in verband met het faillissement van de scheepswerf in 2012.
Interview voor het NOS journaal.

Michielsen houdt de gemeente verantwoordelijk voor het failliet gaan van de werf in 2012. Daarbij verloren 65 werknemers hun baan. Een halfjaar geleden liet Michielsen al weten geld van de gemeente te willen zien. Een exact bedrag noemt hij niet, maar de curator heeft het over een miljoenenclaim.

Frank Houtappels van de Gelderlander interviewt de directeur van de Graafse Scheepswerf.

Hij wilde met de gemeente tot een schikking komen. Volgens wethouder Eric Daandels stemde de gemeente niet in met een schikking. “Eenvoudigweg omdat wij ons niet aansprakelijk achten”, zegt Daandels.

Daandels was in 2012 nadrukkelijk betrokken bij het afwijzen van een vergunning voor de werf. Volgens de regels mochten in Grave alleen schepen tot een lengte van 100 meter worden gebouwd. Toen het verzoek kwam schepen van 135 meter te mogen bouwen, werd de aanvraag voor de benodigde milieuvergunning afgewezen. De werf werd later door de rechter en uiteindelijk door de Raad van State in het gelijk gesteld. Tot herstart van de werf heeft dat niet meer geleid. Op die plek aan de Maas is inmiddels wel een nieuwe scheepsbouwer begonnen met het vervaardigen van luxe jachten.
Journalist van het NOS journaal interviewt ontslagen medewerkers van de werf.

Daandels en Michielsen bevestigen dat de gemeente in januari de gelegenheid heeft een schriftelijk verweer in te dienen. “Daarna zal de zaak voor de rechter komen”, aldus Michielsen. Volgens hem zal het bedrag dat eventueel door een rechter wordt toegewezen in zijn geheel bestemd zijn voor de schuldeisers van de werf.

Wethouder Eric Daandels wordt ondervraagd door
een journalist van Omroep Brabant.

Omdat de zaak nu onder de rechter is, wil Daandels niet verder inhoudelijk op de zaak ingaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *