Grave Lokaal

Inspreker no. 2 Bestemmingsplan Oranje Bastion.

Geachte raadsleden van de commissie ruimte,

Ik wil graag gebruik maken van mijn 5 minuten spreekrecht ten aanzien van de afwijzingen in mijn zienswijze die ik heb ingediend en een toelichting op de toegezonden enquete naar alle raadsleden toe.

Voorop gesteld dat ik voor de bouw en geen tegenstander ben. Ik ben wel tegen een aantal punten uit het bestemmingsplan. 

Ik heb twijfels na een gesprek met een Senior Adviseur Bodem van de provincie Noord-Brabant over de grond, de afwijzing en beargumentering als het gaat om de ontsluiting m.b.t. verkeersveiligheid en heb moeite met de gehele beargumentering en afwijzing/conclusie uit mijn zienswijze.

Ik wil beginnen met het punt dat er 6 parkeerplaatsen worden gerealiseerd buiten de  project locatie wat ten koste gaat van de speeltuin, groen en leefbaarheid van de buurt uit mijn zienswijze.

In het bestemmingsplan staat heel goed omschreven bij artikel 5.5 dat de parkeernorm van 1.9 gehaald word

De gemeente Grave heeft de “Nota Parkeernormen 2014” vastgesteld. Daaruit blijkt dat de projectlocatie in het deelgebied Binnenstad is gelegen. 


Het project bestaat uit aaneengesloten bebouwing, waardoor de norm van 1,9 parkeerplaats per woning geldt. Het totaal aantal benodigde parkeerplaatsen is daarmee 42 (22 x 1,9). 


Op het perceel Oranje Bastion kunnen op basis van 22 woningen maximaal 22 parkeerplaatsen
gerealiseerd worden, voor iedere woning 1 eigen parkeerplaats. 


Bij het ontwerp voor het inrichtingsplan Catharinahof is destijds al rekening gehouden met de aanleg van extra parkeerplaatsen in de openbare ruimte ten behoeve van het Oranje Bastion in totaal 19 (6 door herinrichting van het bestaande parkeerterrein aan Oranje Bastion, 4 aan
de Koninginnedijk, 9 aan de Pater van den Elsenstraat). Daarnaast kan,
door het vervallen van een inrit en de verplaatsing van een lichtmast, aan
de Koninginnedijk nog 1 extra openbare parkeerplaats gerealiseerd
worden. Dat brengt het totaal op 42 parkeerplaatsen.
En dat klopt helemaal. Alleen de gemeente voldoet niet aan hun eigen beleid m.b.t. parkeren op eigen terrein.

Uit het eigen parkeerbeleidsplan en nota parkeernormen 2014.
Beknopte samenvatting uit mijn zienswijze;

Er wordt niet voldaan aan het parkeerbeleidsplan van de gemeente. Parkeren dient op eigen terrein plaats te vinden, eventueel ondergronds. Hier kan niet enkel om financiële redenen van worden afgeweken.
Als afwijzing in mijn zienswijze staat het volgende omschreven;

Afweging gemeente:
1. A.Er kan afgeweken worden van de vereiste om op eigen terrein in de benodigde parkeerplaatsen te voorzien. Vanuit volkshuisvestelijk en stedenbouwkundig belang is er gekozen voor dit aantal woningen (22) in de huidige opzet (sluiten havenfront). 
   Vanuit deze belangen is er ook voor gekozen om het parkeren deels buiten de projectlocatie op te vangen.
Het sluiten van het haven front bestaat uit maximaal 16 woningen, de andere 6 woningen van de 22 worden aan de binnenkant van het oranje bastion neer gezet. 
De beargumentering is dus geen antwoord op mijn vraag
De vraag is; waarom?! en het antwoord is dan; we willen het havenfront sluiten?! Is geen antwoord op de vraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *