Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft over uitslag van de Boxmeerse “Blote Billenmotie”.

Uit mijn archief:

Opgestapte beiaardier speelt zijn laatste deuntje.
Misschien kan hij na de fusie het “Land van Cuijklied” spelen?

Boxmeer steunt fusie vijf in 2019

In het Land van Cuijk zou op 1 januari 2019 een nieuwe fusiegemeente moeten ontstaan waarvan alle vijf gemeenten Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Grave en Mill en Sint Hubert deel uitmaken.
Het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer moet voor 1 maart 2016 een planning klaar hebben om dat doel te bereiken. Ook moet dan helder zijn hoeveel geld de rijksoverheid wil bijdragen aan zo’n fusie en hoe de inwoners bij het proces betrokken worden. 
Een motie van die strekking van SP, LOF, PK, VDB/LO en VVD is gisteravond met grote meerderheid (vijftien stemmen voor) door de Boxmeerse gemeenteraad aangenomen. 
Alleen de fractie van het CDA (vijf zetels) stemde tegen de motie. Met het initiatief steunt de Boxmeerse gemeenteraad een eerdere motie van de gemeente Cuijk waarin werd bepaald dat binnen twee jaar een besluit tot fusie van de vijf moet zijn genomen.
De fusie zou wat Boxmeer betreft gepaard moeten gaan met bestuurlijke vernieuwing. Samenwerking tussen de gemeenten heeft tot nu toe te weinig opgeleverd, stelt de motie. 

De gemeenten houden zo zeer vast aan hun eigen autonomie en eigen zeggenschap, dat samenwerking niet echt tot stand komt. 
Om te voorkomen dat ‘onderzoek op onderzoek’ wordt gestapeld, plaatst de gemeenteraad van Boxmeer een ‘stip aan de horizon’.

In oktober 2014 besloot de raad van Sint Anthonis de ambtelijke samenwerking met de gemeente Boxmeer te bevriezen. Ook andere samenwerkingsverbanden in het Land van Cuijk zijn tot stilstand gekomen, stellen de initiatiefnemers vast. 
‘Een fusie van gemeenten biedt meer kansen en minder kwetsbaarheden dan een samenwerking met doorzettingsmacht die in het Land van Cuijk zelfs nog niet eens aan de orde is.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *