Grave Lokaal

De Arena: Vredesduif Hennie Bongers roept op tot onderling vertrouwen nadat Nel Schuts de Algemene Beschouwingen daarmee was begonnen!

Algemene Beschouwingen Graafse raad

Grave financieel op de goede weg

11-11-2015 om 21:11 –
Door Freddy Klooté

GRAVE – Voor het eerst na de “wegloopvergadering” kwamen de leden van de Graafse raad weer bij elkaar. De bereidwilligheid om, in het belang van Grave, weer samen verder te gaan was er. De onderhuidse spanning daarentegen was duidelijk voelbaar. Toen het toch even de verkeerde kant dreigde op te gaan was daar de vredesboodschap van nieuweling Hennie Bongers (Keerpunt 2010), die zijn collega’s opriep tot onderling vertrouwen en een positieve insteek. Hij kreeg er later een mondeling schouderklopje voor van wethouder Jeroen Joon.

Eva Eigenhuijsen (Lijst Eigenhuijsen) mocht de bijna zes uur durende vergadering openen: “Precies een jaar geleden pleitte ik voor het verbeteren van het ondernemersklimaat in de gemeente. Mijn motie werd alleen door de oppositiepartijen gesteund. Gelukkig werd ik gesteund door een rapport van de Rekenkamercommissie. Ik omarm de aanbeveling van meedenken en oplossen in plaats van louter de regels toepassen”. Ze pleitte tevens voor het creëren van een sterke weekmarkt middels een motie, die het door tegenstemmen van de coalitie niet haalde. Rob Bannink (VVD) had het over wonen: “De VVD heeft meerdere malen in deze raad gevraagd: Wanneer gaan we nu stenen stapelen? We hebben een woningvisie die naar ons idee op een aantal vlakken bijgesteld dient te worden. Met name als het gaat over de nieuwe woningwet, de gevolgen van de ontwikkelingen in relatie tot de statushouders en de ontwikkelingen van de huishoudens. Langer zelfstandig thuis wonen en eenpersoonshuishoudens vragen om andere innovatieve woonvormen en flexibele bestemmingsplannen”.
Jacques van Geest (VPGrave) was niet in een jubelstemming: “De risico’s in het sociale domein zijn inhoudelijk en financieel. De effecten zullen pas komend jaar duidelijk worden. Omdat het sociale domein een groot deel van de gemeentebegroting beslaat, zijn de risico’s waarschijnlijk veel groter dan in de risicoanalyse is aangegeven”. Hij had ook moeite met opgelegde gemeenschappelijke regelingen en vergelijkbare samenwerkingsverbanden: “We kunnen er nauwelijks invloed op uitoefenen”. Nel Schuts (Keerpunt 2010): “Algemeen zijn wij van mening dat in de voorliggende begroting bij de onderscheiden programma’s teveel op hoofdlijnen wordt weergegeven. We missen de aandacht voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen”. Ze vroeg ook aandacht voor de recente problemen bij de riolering in enkele Graafse straten. Na aandacht te hebben gevraagd voor het enorme vluchtelingenprobleem en de polarisatie in het debat hierover, brak Ben Peters een lans voor burgerparticipatie: “Het CDA wil inzetten op leefbaarheid en sociale cohesie, door onze inwoners bij de inrichting van hun leefomgeving het voortouw te geven en mee te laten doen. Daar moet de gemeente ruimte en faciliteiten voor bieden. Dat moeten we samen lokaal organiseren, dan kun je echt maatwerk realiseren. Het gaat over onze leefomgeving”. Frans Smulders (Trots Liberaal Land van Cuijk) zag in die burgerparticipatie een rol weggelegd voor de asielzoekers: “Door het actief bijdragen van de asielzoekers aan de leefomgeving zal het draagvlak onder de autochtone bevolking positief worden beïnvloed”. Hij wist dat het momenteel formeel niet mogelijk is om asielzoekers aan het werk te zetten, maar riep het bestuur op om hier in groter verband naar een oplossing te zoeken. Een motie hiervoor haalde het echter niet. Rick Joosten (LPG) was de laatste spreker. Hij was blij dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is: “We zien nu dat de genomen bezuinigingsvoorstellen in 2016 al leiden tot een positiever saldo. Dit stemt ons tevreden en dit toont aan dat we op de goede weg zijn om onze structurele uitgaven op orde te houden. Wel moeten we alert blijven op extra uitgaven in de toekomst die we willen of kunnen doen en op de financiële onzekerheden o.a. in het sociaal domein. De gemeente Grave heeft een financieel goede positie. Grave heeft weinig schulden en veel eigen middelen, anders gezegd een positief banksaldo”.
De collegeleden gingen vervolgens in op de talrijke vragen en 21 moties. Een korte bloemlezing. Wethouder Daandels ging helemaal mee in de voorstellen voor een groen beleid van VPGrave. “Er komt binnenkort een voorstel voor een duurzaamheidsfonds”. Hij gaf toe dat bij het Project Snippergroen dingen verkeerd zijn ingeschat. Wethouder Jeroen Joon blikte met grote tevredenheid nog eens terug op het grote enthousiasme bij de introductie van de Raad van Inspiratie. Ook over de vermogenspositie van Grave toonde hij zich tevreden. Burgemeester Lex Roolvink stond met de rug tegen de muur toen de ladderwagen van de brandweer ter sprake kwam. “De veiligheidsregio’s zijn een wettelijke verplichting. Die bepalen wat er gebeurt. Dus ook over de ladderwagen. Ik wil net zo graag als jullie dat hij in Grave blijft. Maar de regio beslist”. Om de veiligheid te optimaliseren stelde hij voor om alle huishoudens van rookmelders te voorzien. Een motie om dit te stimuleren werd unaniem aangenomen.
Wethouder Anja Henisch sprak over de zorg, haar collega Eric Daandels over bouwen. Raadsleden debatteerden en toen het wat al te heftig werd sprak vredesduif Hennie Bongers: “ Over het weglopen in de vorige vergadering steek ik de hand in eigen boezem. We moeten nu stoppen met oud zeer ophalen. We zoeken vertrouwen, een positieve uitstraling, die we ook richting inwoners moeten uitstralen”. Mooie woorden, die hopelijk nog lang in de raadzaal zullen blijven hangen. Voor het welzijn van Grave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *