Grave Lokaal

Onze beschouwingen. Vanmiddag uitgesproken.

Algemene beschouwingen begroting 2016 – 2019
KEERPUNT 2010 
WERKEN AAN VERTROUWEN, aan ons zal het niet liggen. 
In maart 2014 waren er gemeenteraadsverkiezingen en vonden er grote verschuivingen plaats in de bezetting van de raadszetels. 
In maart van dit jaar namen we afscheid van onze fractievoorzitter Jacques Leurs en is Hennie Bongers onze gelederen komen versterken. 
Terugkijkend op deze periode concluderen wij dat de sfeer in de gemeenteraad – in vergelijking met de raadsperiode daarvoor – verbeterde. 
De raadsvergadering van 7 en 14 juli j.l. was daarvan een voorbeeld. 
De raadsvergadering van 29 september j.l. was een ommekeer – een dieptepunt in deze raadsperiode. 
Een zorgvuldig voorbereid en tijdig aan partijen kenbaar gemaakt verzoek tot interpellatie van de oppositiepartijen VPG, Keerpunt 2010 en lijst Eigenhuijsen over een gedeelte van het al jaren slepende en voor burgers onduidelijke dossier Wisseveld werd door de coalitiepartijen LPG, CDA, VVD en Trots Liberaal Land van Cuijk gedwarsboomd! 
De raad van Grave op z’n slechtst!
De voltallige oppositie stapte op. Helaas werd het vervolg van de vergadering niet een week opgeschort en er volgde een teleurstellende en beschamende  vertoning van een raadsvergadering met besluitvorming geheel conform de wensen van de coalitie. Zo kon het gebeuren dat er voor ons een verkeerd- en voor velen een teleurstellend – besluit werd genomen over de klokkentoren/carillon. Twee jaar inspanning en een dik rapport van bureau Reusen is daarmee teniet gedaan. En tot overmaat van ramp nam de beiaardier na 35 jaar ontslag!  
Het gegeven dat er op twee achtereenvolgende dagen nadien bijeenkomsten waren waarop een gedeelte van de raad elkaar in een informele sfeer ontmoette verandert niets aan de ernst van de zaak.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard!
Vertrouwen moet je verdienen; het komt niet zomaar aangewaaid.
Na overleg heeft de oppositie besloten om – in het belang van de burgers van de gemeente Grave – weer deel te nemen aan de beraadslagingen van de gemeenteraad. 
We willen en moeten verder, maar hoe?
Wij hebben onszelf de vraag gesteld: Hoe kunnen we een meer positief beeld van de Graafse politiek uitdragen?
Een antwoord vinden daarop is moeilijk, gelet op het feit, dat er voor nogal wat mensen in onze gemeente veel zaken onbevredigend tot desastreus zijn verlopen. Om maar te noemen: de gedwongen sluiting van de scheepswerf, hetgeen door velen nog steeds als zeer pijnlijk wordt ervaren; het dossier Wisseveld met een miljoenenverlies; de slechte gang van zaken bij het project snippergroen; slecht vooroverleg en onvoldoende communicatie bij de totstandkoming van bestemmingsplannen. 
De relatie burger – gemeente – betreffende de wijze waarop de gemeente burgers en organisaties betrekt bij de uitvoering van het beleid en de samenwerking zoekt werd bij de laatste burgerpeiling ‘Waar staat je gemeente’  door de geënquêteerden gemiddeld beoordeeld met 5.5! 43 % ervaart dit als onvoldoende. 
In 2014 had slechts 8 procent (ofwel één op de twaalf inwoners)  voldoende vertrouwen in het gemeentebestuur van Grave. 
Ter vergelijking: Cuijk scoort hier 31 % ; Mill en St. Hubert 24 % en gemeenten met een bevolkingsaantal beneden de 25.000 inwoners gemiddeld 27 %.
Dat moet en kan beter!
Keerpunt dient al sinds haar intrede in de Graafse raad niet alleen de belangen van mensen die op Keerpunt 2010 gestemd hebben. Zij komt op voor de belangen van de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp. Keerpunt 2010 heeft de volgende aandachtspunten het afgelopen jaar constructief ingebracht:
– Een gezond financieel beleid 
– Verbetering van de relatie tussen inwoners en bestuur inclusief een transparant bestuur -een dienstbare en betrouwbare overheid. 
– Een veilig Grave -inzet voor behoud van ladderwagen bij de brandweer, BOA’s.
– Een zorgzame overheid – burgers tijdig informeren en adequaat communiceren.
– Hanteren van de menselijke maat bij het hoofdpijndossier ‘Snippergroen’ .
Zowel t.a.v. de brandweerladderwagen als van rookmelders komen wij met een motie.
Vanaf de verkiezingen komen we speciaal op voor de belangen van de Graafse ondernemers. 
De belangen van die ondernemers betekenen voor Keerpunt 2010 dat wij niet zullen instemmen met vestiging van detailhandel op het Wisseveld, hetgeen leegloop van het centrum zou gaan betekenen.
Programmabegroting 2016 – 2019 
Algemeen zijn wij van mening dat in de voorliggende begroting bij de onderscheiden programma’s teveel op hoofdlijnen wordt weergegeven.
We missen aandacht voor de problematiek voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. 
Context, doelstellingen en speerpunten, gevolgd door tabellen geven globaal inzicht.
Als we hier mee instemmen weten we niet waarop en waarvoor we dat doen. Nergens zijn voorgenomen uitgaven gepreciseerd. We gaan er dan ook vanuit, dat we in het komende jaar separaat voorstellen tegemoet kunnen zien voor grote, niet reguliere uitgaven. 
→ Wij willen graag de toezegging van het college dat dit gebeurt. 
Sluitende begroting
De sluitende meerjarenbegroting krijgt nog een extra impuls door de effecten van de septembercirculaire. Dat is prima, maar daarmee is niet aangetoond dat het Grave financieel gezien heel goed gaat. Het gegeven dat het onderhoudsniveau Wegen – matig is, dat van het beheerplan Openbare verlichting – onderkant van de normering, de riolering die niet op alle plekken aan de huidige weersomstandigheden voldoet waardoor burgers schade ondervinden – vinden wij zorgelijk. 
Urgente voorbeelden zijn de Hoofschestraat, de Burg. Raijmakerslaan, de Boreel de Mauregnaultstraat en de Arnoud van Gelderweg. 
→ Keerpunt 2010 dient hierover een motie in.
Economische zaken 
Op 3 juni 2015 heeft de raad unaniem een amendement aangenomen betreffende het Rapport Rekenkamercommissie Land van Cuijk ‘Versterking vestigingsfactoren van bedrijven gemeente Grave’.
Het college werd opgedragen de in het rapport geformuleerde aanbevelingen en beschreven acties integraal in uitvoering te nemen. Keerpunt 2010 is ontstemd en teleurgesteld, dat bij de speerpunten van Economische zaken hieromtrent niets staat vermeld.
Het in praktijk brengen van de aanbeveling: om in de interne organisatie de communicatie met ondernemers scherper te krijgen en de instelling van de ambtelijk betrokkenen meer in de richting van ‘meedenken en oplossen’ in plaats van louter de regels toepassen, gebeurt niet of nauwelijks. 
→ Keerpunt 2010 dient hierover een motie in.
Voortgang samenwerking CGM
Cuijk, Grave en Mill & St. Hubert werken sinds 1 januari 2014 samen in de gemeenschappelijk regeling werkorganisatie CGM. Wij constateren dat het CGMvorderingen maakt. 
Wij onderschrijven de inhoud van het recente interview in de MaasDriehoek met de 3 CDA fractievoorzitters van de CGM-gemeenten met als pleidooi meer voortgang op de weg naar Eén Land van Cuijk 
Provinciaal programma Veerkrachtig Bestuur
We moeten helaas vaststellen, dat het college en de gemeenteraad niet tijdig hebben gereageerd op het verzoek van de provincie Noord-Brabant om voor 1 oktober 2015 een bestuurlijke visie aan te dragen over de toekomst van Grave. 
‘Snippergroen’
De wijze waarop de gemeente het  revindicatietraject  uitvoert, leidt tot grote problemen. Zonder bijstelling van het uitvoeringstraject zullen de problemen nog toenemen. De gemeente moet zich er veel meer van bewust zijn dat de meeste situaties zijn ontstaan doordat zij zelf onvoldoende toezicht hield, onvoldoende handhaafde en onvoldoende bezitsdaden uitvoerde op de betwiste stukjes grond. Daarmee heeft de gemeente het eigendomsrecht van het merendeel van de grond die zij nu terugvordert, verspeeld. 
Wat moet er gebeuren om het tij te keren? Welke maatregelen zijn nodig om het proces een menselijke maat te geven? Keerpunt 2010 heeft zich hier herhaaldelijk -mede naar aanleiding van de burgers die hebben ingesproken in commissies en raadsvergaderingen en naar aanleiding van voortgangsrapportage van het adviespunt – voor ingezet en zal dit blijven doen.
Inmiddels hebben velen een beroep gedaan op het adviespunt. Het blijkt dat het voor individuele burgers menigmaal moeilijk is om hun gelijk of recht te verkrijgen, of zich tegenover de gemeente (in de praktijk de firma Eiffel) te verweren. Het adviespunt stelt mensen gerust, legt uit waar ze aan toe zijn en helpt ze concreet met verjaringsverzoeken, bezwaarprocedures. De ‘menselijke maat”!!! Wederom geldt hier:
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard!
Vertrouwen moet je verdienen; het komt niet zomaar aangewaaid.
Zorg en transitie jeugdzorg.
De WMO is het vliegwiel voor maatschappelijke ontwikkeling en solidariteit. Participatiemaatschappij en generalisten zijn daarbij toverwoorden. Gemeenten compenseren mensen waar dat noodzakelijk is en doen een groter beroep op zelfwerkzaamheid; nabuurschap zal gewenst en door bezuinigingen ook noodzakelijk zijn.
Op dit dossier geven wij wethouder Anja Henisch de complimenten. Grave kent nauwelijks bezwaren. Het wekelijkse spreekuur van de wethouder draagt hier aan bij.
Hoe alles financieel uit zal gaan werken is nog onduidelijk, het overgangsjaar zorgt nog voor risico’s. Keerpunt 2010 blijft de vinger aan de pols houden en zo goed als mogelijk monitoren. 
Keerpunt 2010 kan instemmen met de vorming van een bestemmingsreserve voor jeugdzorg.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard!
Vertrouwen moet je verdienen; het komt niet zomaar aangewaaid.
Keerpunt 2010 zoekt naar een modus om constructief het vertrouwen te verdienen bij de burgers van de gemeente Grave. Het huidige spel van coalitie en oppositie zoals het nu wordt gespeeld werkt daar niet altijd aan mee.
De uitdaging in de nabije toekomst ligt ons inziens in het aanvullend aan elkaar te kunnen zijn en niet altijd in oppositie- en coalitietermen te denken en te handelen. Elkaar in een eerder stadium opzoeken zal daarbij eerder werken dan elkaar verrassen en tegenwerken tijdens de raadsvergaderingen. Elkaar vertrouwen en respecteren is dan belangrijk!
Tenslotte: dank aan allen die hebben gewerkt aan de tot stand koming van de begroting en aan de beantwoording van vragen!
Ben Litjes, Hennie Bongers, Nel Schuts 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *