Grave Lokaal

Ingezonden brief bewoners Oranje Bastion.

Geachte heer Leurs,
Sinds 8 jaar ben ik woonachtig op het oranje bastion in Grave. Sinds afgelopen zomer ben ik me wat gaan verdiepen in de Graafse politiek.Tja……Bijzondere gemeente met een rijke historie als het gaat om complotten, bestuurlijke fouten en andere wanordelijkheden.
Met deze  wanordelijkheden heb ik nu ook te maken als het gaat om het Wisseveld plan, het nieuwbouw project Waterlinie op het oranje bastion. Je leest het bestemmingsplan en (milieu)rapporten en de verbazing blijft toe nemen. De GBB komt hierin ook iedere keer naar voren. 

We zijn met een aantal buurtbewoners bij elkaar gaan zitten om het bestemmingsplan eens goed door te lezen. Op heel veel punten klopt het niet.
Stel je daar vragen over aan mevr. Wessels, krijg je daar geen antwoorden op, of je krijgt een antwoord wat kant noch wal raakt.
Zo ook het hoofdstuk over de “verdacht” aangemerkte grond waarop gebouwd moet gaan worden.  Vervuild is de grond in ieder geval, maar het valt binnen de normen. Na de verhalen van omwonenden die hier destijds al woonden ten tijde van de sanering in 1996 waren mijn gedachten….JAJA! Argwaan is  wel het juiste woord voor dit   B&W. Met omwonenden zijn wij het rapport gaan lezen over de vervuiling en hebben iemand gesproken die werkzaam is bij de provincie Noord Brabant. De afspraak was snel gemaakt met de provincie Noord Brabant.
De beste man van de provincie heeft naar aanleiding van onze gedachtes en verhalen van omwonenden, die al woonachtig zijn op het oranje bastion van voor de sanering uit 1996, het rapport van de grondsanering laten lezen door een expert van de provincie. De conclusie was zoals ik al met argwaan verwachte….net binnen de kaders. Maar met het verleden van de gasfabriek niet afdoende uitgevoerd. Het onderstaand stuk komt van de provincie.



Ik heb de rapporten bekeken en kom tot de volgende conclusie.

1. Het vooronderzoek is goed uitgevoerd, ze beschrijven dat er in het verleden een gasfabriek op het oranjebastion heeft gestaan. Wat ook nog goed gedaan wordt is de strategie van bodemonderzoek bepalen (VED-HE). Ze vergeten alleen de verdachte locatie van de verontreiniging van het Oranjebastion mee te nemen in de strategie.

2. Wat bij het verkennend onderzoek mis gaat zijn grofweg een tweetal zaken:

a.     In het verkennend onderzoek wordt aangegeven dat de saneringslocatie van oranjebastion is afgeschermd door een folie. Dat betekend dat het een verdachte locatie is. Er staat dat er langs het folie geen restverontreinigingen zijn aangetroffen. Hiervoor is geen bewijs toegevoegd, Dat betekend dat door middel van analyses aangetoond moet worden 
dat er geen PAK of cyanide meer aanwezig is in de bodem.

b.    Er is geen koppeling gemaakt met de diepte van de ontgraving van oranjebastion in het verleden en het verkennend onderzoek van nu. Er zijn geen diepte boringen gedaan bijvoorbeeld dieper dan 2 meter. Van het oranjebastion is bekend dat de verontreiniging dieper dan 2 meter heeft gezeten en dus hadden verificatieboringen dieper dan 2 meter gezet moeten worden (zoals we in de vergadering ook al gezegd hebben). Dit dienen separate monsters te zijn in plaats van mengmonsters. Ik weet nu niet zeker of er verontreiniging in de diepte zit. Dit hoeft overigens geen belemmering te zijn voor een vergunning voor de bouw. Het kan zijn dat er een verontreiniging met PAK en cyanide op 6 meter zit en dat er toch op gebouwd kan worden. Dat kan omdat de bovenste anderhalve meter niet verontreinigd is.
Maar deze grond….met deze twijfel….daar laat je toch geen mensen op wonen!!
Dit is feitelijk en objectief bekeken door een externe Expert, en wil niet zeggen dat er niet gebouwd kan worden. 
Maar de gemeente neemt wel geen enkel risico om dieper te gaan meten want stel je toch eens voor wat je allemaal niet tegen kunt komen?!
Ondertussen kijk ik heel anders tegen MIJN gemeente aan. Onbetrouwbaar, absoluut geen luisterend oor naar omwonenden, GBB(projectontwikkelaar die het alleenrecht heeft) die maar door dendert met het project en dan ook nog eens de volstrekt belachelijke, juridisch niet gegronde, afwijzing op een aantal punten in mijn zienswijze.
Ook van andere omwonenden die een zienswijze hebben ingediend is deze afgewezen. Ook de veel gehoorde opmerking “t zal wel goed zijn….ze doen toch wat ze willen”
Kan ik goed begrijpen.
Ik hoop Jacques dat je dit wilt publiceren en ik hoop dat iedereen die een zienswijze heeft ingediend zich niet uit het veld laat slaan door deze gemeente, 
die er niet is voor zijn burgers.


Aanvulling webmaster/voorzitter Keerpunt 2010:

1. De Gelderlander schrijft vandaag ook over de zienswijze van de
OranjeBastion bewoners. Zie het volgende weblogartikel.

2. Vanavond zal deze kwestie zeker ook naar voren gebracht worden,

tijdens het WISSEVELDDEBAT. 

door ons raadslid Ben Litjens die onlangs gesproken heeft met deze 

bewoners.

3. Het is vreemd dat de verkoop van de woningen al begint voordat de

raad zich uitgesproken heeft over alla zienswijzen en aanpassingen

van het bestemmingsplan Oranje Bastion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *