Grave Lokaal

Burgemeester Haasjes vertrekt uit Werkendam.

  • Cor de Kock

Na het vertrek van burgemeester Carla Breuer ruim een jaar geleden en de benoeming van haar opvolger Sjoukje Haasjes op 1 oktober 2014, krijgt Werkendam begin volgend jaar weer te maken met een nieuwe burgemeester.

Haasjes liet de commissaris van de Koning Wim van de Donk tijdens zijn werkbezoek aan Werkendam weten dat ze haar functie beschikbaar stelt. Ze noemde het een natuurlijk moment om te vertrekken nu het besluit is genomen om een fusie aan te gaan met Woudrichem en Aalburg.
Jan Dokman van de grootste fractie (Lokaalbelang) in de gemeenteraad zegt verrast te zijn door het vertrek van Haasjes. ,,Natuurlijk respecteer ik haar besluit. Toen zij een jaar geleden aantrad, was het nog onduidelijk of het in Altena tot een fusie zou komen. Er is nu helderheid en dan vind ik dit ook wel een natuurlijk moment om de afweging te maken.”
Verrassing
Ook Theo Meijboom (SGP) noemt haar vertrek een verrassing. ,,We gaan nu een nieuwe fase in. Ze is er op een moeilijk moment ingestapt. De cohesie tussen partijen onderling en tussen de drie fusiegemeenten was een jaar geleden niet goed. Misschien is het juist wel goed om nu voor de periode tot aan de fusie iemand aan het stuur te hebben die niet belast is met die cultuur uit het verleden en vooral vooruit kan kijken.” Volgens Meijboom is de afspraak dat de raad binnen 2 weken met een profielschets komt voor de opvolger van Haasjes. Meijboom: ,,We kunnen die nu nog wat aanscherpen op de feitelijke fusie, nu daar duidelijkheid over is.
Uiteindelijk zouden we dan in het begin van volgend jaar een nieuwe en stevige waarnemer kunnen hebben die dat proces gaat leiden. Er staat overigens geen grote druk op vanuit de commissaris. Haasjes heeft aangegeven dat ze wil blijven tot er een opvolger is benoemd.”
Ook voor Corine Verweij van Progressief Altena was niet bekend dat Haasjes maar zo kort zou aanblijven. ,,Ik snap het besluit wel. We kunnen het niet veranderen.”
Gerard Paans van het CDA is niet echt verrast. ,,Volgens mij is het altijd de bedoeling geweest dat ze zou blijven tot er een fusiebesluit zou zijn genomen.” Een woordvoerder van Van de Donk laat weten dat bij de benoeming van Haasjes geen afspraken zijn gemaakt over de duur van haar termijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *