De Graafse Bestuurscrisis no.7: Bestuurskundigen reageren op verzoek van de Gelderlander.

Minderheid kan ook debat vragen
Achtergrond Politiek Grave

Een interpellatiedebat dat niet doorgaat, de complete oppositie die uit protest de gemeenteraadsvergadering verlaat en de coalitie die met de minimale meerderheid die het heeft, vervolgens doodleuk doorvergadert. De geloofwaardigheid van de Graafse politiek heeft dinsdagavond een behoorlijke deuk opgelopen. 

Bestuurskunde professor Michiel de Vries, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, noemt het ‘verre van netjes’. “Geen reclame voor de lokale politiek in Grave.”

Oppositiepartij VPGrave had dinsdag graag een debat gevoerd over de financiën van Wisseveld. Volgens het reglement van orde in Grave kan dat alleen wanneer een meerderheid van de raad toestemt in het op de agenda zetten van het debat. Daar hadden de coalitiepartijen (CDA, VVD, Trots en LPG) geen zin in. Bemiddeling door burgemeester Lex Roolvink haalde niets uit. Coalitie en oppositie (Keerpunt, VPGrave en Lijst Eigenhuijsen) bleven volharden in hun standpunt. Met als gevolg dat de oppositiepartijen opstapten.

Over het niet doorgaan van het debat over Wisseveld is De Vries hoogst verbaasd. “Ik snap niet dat er een meerderheid nodig is om een interpellatiedebat door te laten gaan. Een ruime minderheid van vijf of zes raadsleden zou ook voldoende moeten zijn”, reageert De Vries als hem de situatie in Grave wordt voorgelegd. “Wat hier gebeurt, is strijdig met alle wetten van democratisch bestuur. Een bestuurder moet zich bij vragen verantwoorden en het kan niet zo zijn dat een debat wordt tegengehouden. Zeker niet als het relevant is en over wezenlijke zaken gaat als hier het geval is.” 

De Vries had het niet vreemd gevonden als het debat over Wisseveld was uitgesteld, zoals de LPG suggereerde. “Ik kan me voorstellen dat het naar een volgende vergadering was doorgeschoven. Dan had iedereen de tijd gehad alle feiten boven water te krijgen.”

Burgemeester Roolvink was dinsdagavond in ieder geval niet gelukkig. De verhoudingen binnen de raadszaal zijn behoorlijk op scherp komen te staan. Aan hem de schone taak de kibbelende partijen weer aan tafel te krijgen. “In het belang van Grave”, zoals hij het zegt. Om het geschonden vertrouwen in de Graafse politiek te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: