Grave Lokaal

De Graafse Bestuurscrisis no. 4: De Gelderlander schrijft; “Raad mogelijk misleid over Wisseveld”.

De gemeenteraad van Grave is mogelijk door het college van burgemeester en wethouders misleid over de financiën die betrekking hebben op het project Wisseveld. Volgens oppositiepartij VPGrave zijn de kosten voor het woningbouwproject 2 miljoen hoger dan de raad is voorgehouden.
Gisteren werd in de raadsvergadering niet duidelijk of er sprake is van misleiding. Er werd door VPGrave een debat aangevraagd over het onderwerp, maar de vier collegepartijen (VVD, CDA, Trots en LPG) stemden hier niet mee in. Het gevolg: de drie oppositiepartijen (Keerpunt, VPGrave en lijst Eigenhuijsen) verlieten uit protest de vergaderzaal.
Wisseveld is al jaren een hoofdpijndossier. Er zouden woningen komen, maar plannen ging steeds niet door. Vervolgens werd het aantal huizen dat gebouwd zou mogen worden naar beneden bijgesteld. Met de overeenkomst met ontwikkelaar GBB uit Scherpenzeel zou, zo dacht iedereen, het dossier afgesloten kunnen worden.
In 2011 werd volgens het college op het project Wisseveld een verlies van 9,9 miljoen euro genoteerd. Dit jaar werd, na een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met projectontwikkelaar, een verlies van 9,7 miljoen genomen. Bij de cijfers van 2011 was, zo zocht VPGrave uit, een bedrag van 3,9 miljoen euro opgenomen voor infrastructuur als wegen en riolering. In de cijfers van dit jaar is die post nihil. Maar dat klopt volgens Suzanne de Zoeten van VPGrave niet. De infrastructuur kost de gemeente altijd nog 8 ton. De aanleg van een boulevard langs de Maas nog eens 9 ton. Die 1,7 miljoen komen, zo becijferde VPGrave, boven op de geboekte 9,7 miljoen.
“Gaat het hier over misleiding of zijn er fouten gemaakt? Dat hadden we graag van wethouder Daandels gehoord”, zei Jacques van Geest van VPGrave. “Maar die kans wordt ons nu ontnomen.”
Volgens Jochem Spoorendonk van coalitiepartij CDA zou een discussie over de cijfers alleen zinvol zijn als die volledig zouden zijn geweest. Nu zou het volgens hem slechts om een deel gaan. 
CDA-fractievoorzitter Ben Peters liet weten dat het niet akkoord gaan met het debat was ingegeven om CDA-wethouder Daandels “Uit de wind te houden.”
Rick Joosten van de grootste coalitiepartij LPG stelde gisteravond nog voor om een totaaldebat over Wisseveld te voeren, maar daar werd verder niet meer op gereageerd.
Wisseveld is al jaren een hoofdpijndossier. Dit jaar werd een verlies van
9,7 miljoen euro genomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *