Grave Lokaal

De Graafse Bestuurscrisis no.: 26 Politiek Grave schrijft over het Wissevelddossier.

Het bestuurlijk doodgezwegen Wisseveld

De weggemoffelde beslaglegging van vier miljoen
Op 24 september 2013 stond er een gerechtsdeurwaarder aan de balie van ons stadhuis om de bescheiden te overhandigen waarmee beslag gelegd werd op bijna vier miljoen euro. De inzet van het beslag was het Oranjebastion, het gebiedje waar voorheen de Mavo ‘De Griend’ stond en dat nu tijdelijk dienst doet als parkeerplaats. Het college, wethouder Daandels, wilde dit gebied ontwikkelen en ging hierbij in zee met een de Amersfoortse projectontwikkelaar SVP. Die keuze was flagrant in strijd met de samenwerkingsovereenkomst met projectontwikkelaar GBB en het beslag was de pin die de gemeente daarvoor op de neus gezet kreeg; het was het allerdiepste dieptepunt in de samenwerking tussen beide partijen. Onze gemeente had in 2005, onbeslagen ten ijs, haar handtekening gezet onder een contract dat haar vervolgens niets dan chagrijn heeft gebracht.
Kiespijn

De inkt van het contract van 2005 was in feite nauwelijks droog toen de gemeente gewaar werd dat zijgeen gelijkwaardige partner kon zijn, laat staan de regie voerende overheid in deze publiek private samenwerking (pps). De samenwerking was een niet aflatende reeks juridische schimmengevechten waarop ook wethouder Daandels en burgemeester Roolvink doorgeborduurd hebben tot de GBB met het beslag de gemeente effectief de poot dwars zette. GBB kon immers bogen op een grondpositie die haar juridisch oppermachtig maakte en kon dus in feite wachten tot Grave het licht zou zien. Het beslag was voor Grave de levensles om haar bakens te verzetten met het oog op haar ultieme underdogpositie. Die positie kreeg ons bestuur jaren later in feite in het tweede contract (2015) op papier. Het werd met trots gebracht, maar het is het lachen als de boer met kiespijn.
Ontluisterend beeld van de gemeente als zakenpartner
Het beslag is pas opgeheven op een tijdstip dat de onderhandelingen met GBB reëel uitzicht boden op de beëindiging van het vermaledijde contract van 2005. Op 21 juli 2015 beschreef onze burgemeesterin zijn zogenaamde uitleg *1) in de Maasdriehoek ‘wat er precies de afgelopen jaren is gebeurd maar vooral ook hoe het nu verder gaat’. Hij knutselt er zijn eigen waarheid, of liever zijn leugen, bij elkaar door te schrijven: ‘Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op dat rechtszaken dreigden. Op het hoogtepunt van het meningsverschil, we zitten dan al in 2011, gingen GBB en de gemeente toch met elkaar om de tafel om te onderzoeken of de SOK *2) uit 2005 kon worden beëindigd.’
Die rechtszaken waren er, burgemeester. De beslaglegging waarover u niets ‘uit te leggen’ lijkt te hebben, was de eigenlijke reden voor de gemeente om een einde te maken aan het wanhoopsoffensief van wethouder Daandels; traineren, en schofferen van partner GBB, waarvan het vreemd gaan met partner SVP het toppunt was.
In de motivatie van het beslag in 2013 worden de ergernissen van GBB op een rijtje gezet. In dat relaas hebben we van  doen met een reeks van grieven, verwijten en frustraties die allemaal samen een ontluisterend portret opleveren van onze gemeente als zakenpartner, geplaagd door incompetentie en behept met de onmacht, zo u wilt, het gebrek aan moed, om kritisch naar zichzelf te kijken. 
Wordt vervolgd.

Ben Bongaards; www.gravepolitiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *