Grave Lokaal

De Graafse Bestuurscrisis no. 25 : De Gelderlander schrijft: Vrede is nog niet terug!

Vrede is nog niet terug in de Graafse politiek


‘De oppositiepartijen in Grave gaan weer deelnemen aan de beraadslaging van de gemeenteraad.’ 
Met die mededeling zou gedacht kunnen worden dat de vrede in de Graafse politiek weer getekend is. “Maar niets is minder waar”, zegt Jacques van Geest, fractievoorzitter van VPGrave. De verhoudingen tussen coalitie en oppositie blijven wat Van Geest betreft op scherp staan.
Op 29 september stapten de drie oppositiepartijen (Keerpunt 2010, VPGrave en Lijst Eigenhuijsen) tijdens de raadsvergadering op, nadat de vier coalitiepartijen (LPG, CDA, VVD en Trots) een debat over de cijfers van het bouwproject Wisseveld dwarsboomden.
“Het is nooit de intentie geweest niet meer naar de raadsvergaderingen terug te keren. Mensen in Grave hebben belang bij kritische raadsleden die de moed hebben om lastige vragen te stellen.” 
Van Geest is het niet eens met de manier waarop Grave op dit moment geregeerd wordt. “Alles wat er besloten moet worden, is vooraf door de coalitiepartijen en door het college dichtgetimmerd. Dat klopt niet. Het lijkt er op dat het college er alleen zit voor de coalitie en dat de coalitie er zit om het college te behagen. Maar het college zit er voor alle Gravenaren.”
Van Geest had graag een coalitie gezien die door de raad breed gedragen werd. “Nu is er een kleinst mogelijke meerderheid. Daardoor hebben de eenmansfracties als VVD en Trots het voor het zeggen.”
Rick Joosten, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij LPG vindt de terugkeer van de oppositie in de gemeenteraad een goede zaak. “Het is in het belang van de burgers van Grave”, beaamt hij de woorden van Van Geest. “De burger staat bij ons voorop. Dat was ook de belangrijkste reden om de vorige raadsvergadering, waarbij de oppositie opstapte, toch door te laten gaan. Er stonden zaken op de agenda, als het bestemmingsplan buitengebied, die niet konden wachten.”
Joosten: “Wat ons betreft kunnen we prima met de raadsleden van de oppositie door één deur.”
De Graafse politiek praat op 17 november alsnog over de financiën van Wisseveld. Volgens Suzanne de Zoeten van VPGrave kost de aanleg van de wegen op Wisseveld 2 miljoen euro meer dan de gemeente heeft laten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *