Grave Lokaal

De Gelderlander: ingezonden brief op uitgedeelde rode kaart voor raadslid/ondernemer Ben Litjens.

      Scheiding van staat en onderneming.


Een raadslid dat met een bord mensen waarschuwt voor overlast? Daar is helemaal niks mis mee.

‘Een gemeenteraadslid heeft maar één belang en dat is het dienen van de mensen die op hem of zijn partij gestemd hebben. Voor eigenbelang is geen ruimte. Er is zelfs geen ruimte voor de schijn van belangenverstrengeling.’
Zo begon een redactioneel commentaar in de editie Maasland van De Gelderlander van 17 oktober.
Het gemeenteraadslid Ben Litjens weet als geen ander dat al zijn uitlatingen en gedragingen onder een loep liggen. Bij zijn aantreden heeft hij verklaard aan geen enkele besloten vergadering deel te nemen en dat broer Jan Litjens in zaken die raakvlakken met zijn bedrijf en de gemeente Grave hebben zijn belangenbehartiger is.
Ben Litjens dient al sinds zijn intrede in de Graafse raad niet alleen de belangen van mensen die op hem of Keerpunt 2010 gestemd hebben. Hij komt op voor de belangen van de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp. Hij heeft de volgende speerpunten in zijn portefeuille:
  1. Een gezond financieel beleid
  2. Verbetering van de relatie tussen inwoners en bestuur inclusief een transparant bestuur (een dienstbare en betrouwbare overheid). Deze dienstbaarheid betreft ook ondernemers bij de voorbereiding van bestemmingsplannen in het buitengebied.
  3. Een veilig Grave (brandweer, BOA’s)
  4. Een zorgzame overheid.

Vanaf zijn verkiezing komt hij speciaal op voor de belangen van de Graafse ondernemers. Dinsdag kreeg hij in een vergadering over de begroting 2016 zelfs van het CDA en de VVD steun om het college ertoe te bewegen om meer aandacht en tijd aan ondernemend Grave te besteden.
Als ondernemer in Escharen moet hij ook opkomen voor de belangen van zijn bedrijf en zijn medewerkers. Broer Jan Litjens had na onderzoek geconstateerd dat de potentiële verkoper van het Hof van Esteren tekort was geschoten in de mededelingsplicht. In al zijn publicaties werd nergens verwezen naar de aanwezigheid van de onderneming van Ben Litjens.
Wettelijk hebben potentiële kopers een onderzoeksplicht. Deze mededelingsplicht en onderzoeksplicht zijn geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Uit zijn onderzoek bleek dat potentiële kopers slecht op de hoogte waren van bestemmingsplannen en andere belangrijke zaken. Het was Jan Litjens die daarop besloot het gewraakte bord te plaatsen.
Volgens de rechtbank Amsterdam geldt bij het aangaan van een koopovereenkomst als vuistregel dat de mededelingsplicht prevaleert boven de onderzoeksplicht. Dit wetende heeft Jan Litjens er door middel van dit bord voor gekozen om zo de potentiële verkoper en potentiële kopers daarop te wijzen.
De tekst op het bord refereert aan een opmerking die wethouder Eric Daandels regelmatig te pas en te onpas plaatst. De wethouder heeft dan een standaardzin voorhanden: ‘Klachten houd je altijd’.
Ben Litjens respecteert de uitspraken van de Raad van State en verheft zich niet boven de wet.
Navraag bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de belangenvereniging Raadslid.Nu en het landelijk CDA leerde mij dat het raadslid Ben Litjens zich prima aan de ‘scheiding van staat en onderneming’ heeft gehouden.
Verbijsterd ben ik dat raadslid Ben Litjens van de krant een rode kaart krijgt. Wanneer deelt de krant een gekleurde kaart uit aan wethouder Eric Daandels die portefeuillehouder is van Wisseveld, Scheepswerf, het project Snippergroen, het voorontwerp bestemmingsplan Boomteelt? Of aan fractievoorzitter Ben Peters van het CDA, die in het openbaar zei: ‘….dan heb ik het recht als partij van de coalitie om mijn wethouder ‘uit de wind te houden’?
Over dualisme gesproken….. Ik ben verbaasd en verbijsterd.
Jacques Leurs is oud-fractievoorzitter van Keerpunt 2010 in de gemeenteraad van Grave.
‘Verbijsterd ben ik dat raadslid Ben
Litjens van de krant een rode kaart krijgt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *