Grave Lokaal

Graafse Bestuurscrisis: Louis Sparidans in de Arena.

Ingezonden door Louis Sparidans

Waarom Landerd wel en Grave niet?

7-9-2015 om 11:17 – Door Louis Sparidans

Waarom kan de gemeente Grave niet wat de gemeente Landerd wel kan? Een hartenkreet van een jong Graafs echtpaar uit de binnenstad, nu nog zonder kinderen, dat heel erg graag een stukje grond van de gemeente zou willen kopen om daarop een eigen huis te kunnen bouwen, waarin ze ook met kinderen kunnen wonen. Niet ‘ergens ver weg’ in het buitengebied, maar ‘lekker dichtbij’ in de buurt van scholen, winkels en andere voorzieningen, op loopafstand.

Aanleiding hiertoe was het artikel in de Arena van vorige week waarin staat dat de gemeente Landerd, tijdelijk zelfs met tien procent korting, bouwkavels verkoopt aan particulieren in hun gemeente. ‘Een groot succes’ zo staat in de Arena.
Nee, zoiets kan in Grave niet. Daar moeten jonge Gravenaars het mee doen. Het is ‘godsonmogelijk’ om zoiets van de gemeente Grave te verlangen. Grave heeft immers jaren geleden al, heel hun ziel en zaligheid ‘verkocht’ aan GBB, die organisatie uit Scherpenzeel die via diverse bv’s de letters GBB geregeld vertaalt in ‘Grond- en Bouw Bank’ dan wel ‘Grond- en Bouw Bureau’ alsook ‘Grond- en Bedrijfs Bureau’.
‘Verkocht’ is overigens niet het juiste woord, want GBB is de partner van de gemeente Grave in het welbekende Wisseveld-drama hetgeen de gemeente tot dusver al een strop van meer dan tien miljoen euro heeft opgeleverd. Een kwestie van ‘politiek onbenul’, zo benoemde iemand onlangs nog deze hele affaire. ‘Gewoon’ ten laste van alle Graafse inwoners die hiervoor in de afgelopen jaren trouw hun aanslagen WOZ en andere belastingen hebben betaald. Ik schreef er al eerder over en laat het daarom thans hier maar bij.
Zelf kocht ik ook ooit, in mijn jonge jaren, een bouwkavel rechtstreeks van een gemeente aan de rand van een reeds bestaande bebouwing en ik herinner me nog goed wat een fijn gevoel dat gaf. Zonder dat een projectontwikkelaar eraan te pas kwam. Helaas, zoiets kan in Grave allang niet meer.
Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *