Grave Lokaal

Gelukkig hebben we Binnenlands Bestuur nog: zo maak je ons winkelhart wel aantrekkelijker!

GRATIS WINKELS TEGEN LEEGSTAND IN HENGELO

Met het gratis verhuren van acht winkelpanden hoopt Centrummanagement Hengelo de leegstand in de binnenstad een halt toe te roepen. Ondernemers met een goed plan – een jury beslist daarover -kunnen zes maanden kosteloos een pand huren dat door de eigenaar ter beschikking is gesteld. De belangstelling is aanzienlijk, zegt centrummanager Gerard Veldhof.
Idee uit België
Stichting Centrummanagement Hengelo is vijf jaar geleden opgericht door ondernemers vanuit een BIZ (Bedrijven Investeringszone) om het centrum een economische impuls te geven, vertelt Veldhof. Leegstand is daarbij een van de urgente problemen; in het centrum van Hengelo staan bijna twintig winkels leeg. In de Belgische stad Tongeren deed Veldhof enige tijd geleden het idee voor gratis verhuur op. Hij werkte het plan Win je Winkel uit voor Hengelo, benaderde vastgoedeigenaren en zocht samenwerking met de gemeente.
Inmiddels hebben zes pandeigenaren in totaal acht panden ter beschikking gesteld, die in grootte variëren van 40 tot 650 vierkante meter. Onder de eigenaren zijn zowel grote beleggers als particuliere investeerders, van wie de panden al geruime tijd leeg staan. Tot nu hebben zich al tien belangstellende ondernemers met een plan gemeld. En de campagne is pas net begonnen, zegt Veldhof. ‘Als het nodig is, heb ik nog enkele reservepanden achter de hand, van eigenaren die ook wel willen meewerken.’
Extra aantrekkingskracht
Binnenkort presenteren de ondernemers hun businessplan – uiteenlopend van een shop-in-shopconcept tot de verkoop van streekproducten en kleinschalige horeca. Voorwaarde is dat de nieuwe winkels iets toevoegen aan het centrumgebied. Op die manier zorgt de organisatie ook voor draagvlak onder andere ondernemers die wel gewoon huur moeten betalen. Het project geeft het hele kernwinkelgebied van Hengelo extra aantrekkingskracht, zo is de bedoeling van de initiatiefnemers. Een jury, waarin ook de wethouder Binnenstad zetelt, Marcel Elferink, beslist eind september wie een half jaar lang vrij van huur een pand kan krijgen. Het is wel de bedoeling dat de ondernemers na dat halfjaar hun onderneming voortzetten. Ze betalen overigens wel voor overige vaste lasten.
Geen bureaucratische rompslomp
De samenwerking met de gemeente is goed, volgens Veldhof en dat is voor het project ook van groot belang. ‘Voor sommige plannen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, of aanpassing van de terrassenverordening of het uitstallingsbeleid. Dat willen we snel en soepel kunnen regelen.’ De partijen richtten daarvoor een zogenoemd Binnenstadsteam op, dat bestaat uit de centrummanager, de stadsdeelregisseur van de gemeente en nog enkele pandeigenaren. ‘Dat team zorgt ervoor dat ambtelijke zaken in gang worden gezet, zodat we geen last hebben van bureaucratische rompslomp. Het doel is om de lijntjes kort te houden. Dan komt er hopelijk echt iets moois van de grond in Hengelo.’

Ook in Vlissingen
Deze zomer opende ook in Vlissingen een ondernemer de deuren in een pand dat vrij van huur wordt aangeboden door de vastgoedeigenaar. Daarover publiceerde de PZC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *