Grave Lokaal

Lijst van excuusmakende bestuurders wordt met de dag groter.

Vandaag weer vier excuses in de media. Werkgeversvoorzitter de Boer trekt het woord labbekakken in dat hij gebruikte in een Volkskrant interview. 

De labbekak is weer terug!

Sommige woorden verdwijnen langzamerhand uit het taalgebruik. Dagblad De Gooi-en Eemlander probeert ze aan de vergetelheid te ontrukken. In de rubriek retrowoord, die elke zaterdag in de papieren krant staat, gaat het deze week over een oud woord dat opeens weer actueel werd: labbekakken.

Door Petra Messelink – 26-6-2015, 17:26 (Update 26-6-2015, 17:45)

Er zullen niet veel mensen zijn die in het dagelijks taalgebruik het woord labbekakken gebruiken. Maar werkgeversvoorman Hans de Boer zette het woord deze week weer helemaal op de kaart. Veel mensen moesten even op etymologiebank.nl kijken om precies te weten wat het scheldwoord betekent dat hij bezigde voor mensen die een uitkering krijgen.
Een labbekak was vier eeuwen geleden een babbelaarster. Een andere betekenis is: vreesachtig persoon. Labbekakken lijkt te komen van labben (babbelen) en kakelen. En is in zijn betekenis dus nog wat actiever dan De Boer bedoelde. Iemand die babbelt of kakelt hangt niet echt doelloos op de bank. Met poepen schijnt het woord niet zoveel van doen te hebben. Hoewel? Schrijver Wim Daniels had deze week een leuke tweet over het woord. ,,’Labbekakken’ was volgens mij oorspronkelijk wat we nu ’cabrioschijten’ noemen: poepen met de deur open’’.
Hoe het ook zij, in de context waarin Hans de Boer het gebruikte, is het taalkundig gezien niet juist. Hij had het woord ’slapjanus’ moeten gebruiken.
De baas van het Openbaar Ministerie biedt excuses aan over lawine aan blunders in moordzaak Borst. 
Minister Hennis biedt , na 10 jaar, excuses aan aan familieleden van Screbenica slachtoffers. 
De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid ging ook weer door het stof en de Tweede Kamer gaat dinsdag weer debatteren over de uitkomsten van een schokkend rapport.

Woensdag hebben we het weer over de waan van die dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *