Grave Lokaal

Gravenaren in het nieuws: Dorien Leurs, dochter van zus Mia Leurs, werkt al meer dan 10 jaar in het managementteam van Guus Meeuwis. Vanavond ziet U deze beelden in een rechtstreekse uitzending van het laatste jubileumoptreden.

REPORTAGE Als Guus Meeuwis (43) vrijdagavond het Philips Stadion betreedt voor de tiende editie van Groots met een Zachte G, moet een jaar voorbereiding uitmonden in een kolkend concert. Verslaggever Stefan Raatgever keek mee bij de lange weg naar 2,5 uur Brabantse gezelligheid.

Het moet geen terugblikshow worden. We willen vieren hoe ver we zijn gekomen, en vooral vooruitkijken
Guus Meeuwis

© anp.

Over één vraagstuk is aan het einde van de vergadering geen consensus. ,,Een rondje bier of bitterballen?” herhaalt Guus Meeuwis het dilemma rondom het trakteren voor het 10-jarig bestaan van de Groots met een zachte G-concerten. De zanger – die de komst van de miljoenste bezoeker 2 jaar terug al vierde volgens een ‘worst-kaas-scenario’, in blokjes opgediend aan 30.000 bezoekers – vraagt om een diepgravend onderzoek. ,,We moeten uitzoeken of we die bitterballen op het middenterrein krijgen vóór ze koud zijn.”
Het is eind oktober en het team dat al negen eerdere concertseries in het Eindhovense Philips Stadion opzette, is al toe aan zijn tweede zitting. De laatste noten van de vorige reeks – vijf uitverkochte shows, 150.000 bezoekers – zijn nog maar 3 maanden verstomd, maar de blik is al gericht op volgend jaar.
Groots beleeft een mijlpaal. ,,Maar,” zo merkt de jubilaris zelf op, ,,het moet geen terugblikshow worden. We willen vieren hoe ver we zijn gekomen, en vooral vooruitkijken.”
Behalve de temperatuur van de te serveren snacks, vraagt nog één andere prangende kwestie om een oplossing. Zal de tiende uitvoering ook het slotakkoord zijn? De concertreeks is de afgelopen jaren uitgegroeid van een eenmalig experiment tot een Brabants zomercarnaval, waar de echte fans hun vakantie omheen plannen. Maar is het niet beter op het hoogtepunt te stoppen?
Meeuwis zal zelf de beslissing nemen. ,,Ik ga er in de kerstvakantie rustig over nadenken,” belooft hij.
Meeuwis formuleert zijn plannen in het hoofdkwartier van managementbureau Modestus, Meeuwis tweede voornaam. De zanger drinkt thee aan een lange houten tafel. Manager Dorien Leurs serveert stroopwafels en bekijkt de laatste schetsen. Uitvoerend producente Maran Rietbergen zit de sessie, vooral bedoeld om het decor te bespreken, voor. En dat blijkt met Meeuwis – ,,Ik had op school al het concentratievermogen van een goudvis” – aan boord geen gemakkelijke opgave.
De plannen van ontwerper Ronald van den Bersselaar en showregisseur Marcel de Vré voorziet hij nog wel van geïnteresseerd en vooral jubelend commentaar. Maar als Rietbergen keer op keer de limieten van het budget in herinnering roept, laat de volkszanger zijn innerlijke diva soms vrolijk los: ,,Wordt hout het basismateriaal? Wat gewoontjes! Dan hopelijk wel speciaal Amazonehout, persoonlijk gekapt door Sting. Voor minder doe ik het niet.” Het zijn opmerkingen die de notulen niet zullen halen.
Bij deel 2 van de beraadslaging gaat de fles wijn open en komen er borrelnootjes en chips op tafel. Het laatste agendapunt zijn de gastartiesten. Niet eenvoudig, zegt Leurs. ,,We willen niet doubleren met eerdere jaren. Iedereen zegt ‘ja’ tegen Guus. We hadden Borsato, de Golden Earring, zelfs Doe Maar kwam speciaal weer bij elkaar.”
Na een goed bevallen samenwerking voor een plaat in 2013, heeft Meeuwis Paul de Leeuw in het hoofd als suprise-act. Iedereen ziet het voor zich: De Leeuw die vanuit het publiek naar voren dringt en de regie overneemt. Leurs: ,,Bel jij 
Paul zelf even met het verzoek, Guus? Da’s wel zo beleefd.”


Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *