Grave Lokaal

Wisseveld 2.0: Migrainedossier. Coalite was voor. Opposite was tegen, coalitie stemde voor, dus 6:8!

Grave

Migrainedossier

Overeenkomst Wisseveld 2.0 goedgekeurd
door gemeenteraad Grave

11-3-2015 om 14:05 – Door Freddy Klooté

GRAVE – Met hangen en wurgen werd het raadsvoorstel over de hernieuwde overeenkomst met projectontwikkelaar GBB over het migrainedossier Wisseveld door de Graafse gemeenteraad afgelopen dinsdag goedgekeurd.

De verschillen van mening over Wisseveld 2.0 tussen coalitie en oppositie waren onoverbrugbaar. Suzanne de Zoeten (VPGrave) mocht de aftrap geven. “Vanaf vandaag gaat het veranderen. Het aanzicht van Grave moet worden opgeknapt. Er moet zo spoedig mogelijk gebouwd worden. Felicitaties aan het College en GBB voor de nieuw bereikte samenwerking”. Tot zover het positieve. Naast een blik in de toekomst keek ze ook terug naar de verloren jaren en de daarmee gepaard gaande verliezen. 

Samen met de oppositiepartners Keerpunt 2010 en Lijst Eigenhuijsen legde ze een amendement op tafel, waarin ze drie punten aanhaalde die nog door het College moeten worden aangekaart in gesprekken met GBB, alvorens tot ondertekening over te gaan: 


Het weren van concurrerende ontwikkelingen, het aanleggen van de infrastructuur uit de overeenkomst halen en de gronden en opstallen op het achterterrein van Wisseveld buiten de transactie laten. Verder wilde de oppositie een verificatie laten plaatsvinden door een accountant op de onderliggende cijfers van het onderhandelingsresultaat tussen GBB en de gemeente, het verslag aan de raad voorleggen en daarna pas de raad over het voorstel laten beslissen. Dat de coalitie er anders over dacht, mag geen verrassing zijn. 

Rick Joosten (LPG) sprak over twee opties: instemmen met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, met genoemde onderhandelingsresultaten of doorgaan met de slechte en geldverslindende samenwerkingsovereenkomst uit 2005. Hij wilde Grave mooier maken en ging uiteraard voor optie “instemmen”. Ondanks een fel tegenspartelende oppositie

  • Eva Eigenhuijsen: “de woningbouw wordt de eerstkomende tien jaar gegijzeld door GBB”; 
  • Ben Litjens: “Ik word er echt niet blij van. Ik kan dit niet verkopen aan de Graafse burger.” 
  • Jacques van Geest: “De inhoud van de regierol van de gemeente? We geven alles weg, kunnen niets regisseren”.
Léon Kamps deed, als toekomstige buurman van de nieuwe plannen, politiek correct, niet mee aan de discussies en bekeek het schouwspel vanaf de publieke tribune.
De twee groepen bleven cirkels draaien, kwamen geen millimeter dichter bij elkaar. Dus werd er gestemd. Met 8 stemmen vóór en 6 tegen kreeg de oppositie? J.L. (Coalitie?) en het College zijn zin en kan GBB aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *