Grave Lokaal

Graeft Voort schrijft aan de raad. In ons fractieoverleg praten we er vanavond over!

Aan de Raad der gemeente Grave
in afschrift aan Burgemeester en Wethouders
van Grave
Grave, 6 maart 2015
Edelachtbare dames en heren,
Stichting Graeft Voort vraagt graag uw aandacht voor het volgende.
In uw vergadering van 10 maart aanstaande is onder meer aan de orde de begroting van het Brabants Historisch InformatieCentrum. Wij wijzen u erop, gelet op onze verantwoordelijkheid voor het Graafs Heem, dat met en in deze begroting wordt vastgelegd dat de studiezaal te Grave per 1 januari 2017 zal sluiten. 
Eerder schreven wij u hier al over, met het verzoek te bevorderen dat er één dag per week zou overblijven voor bezoekers om archiefmateriaal en/of de bibliotheek van de studiezaal te raadplegen. Wij maakten bij dezelfde gelegenheid onze zorg kenbaar over de toekomst van de bibliotheek van de studiezaal. In deze bibliotheek staan kostbare en zeldzame werken over het Land van Cuijk met daarnaast een keur aan woordenboeken, encyclopedieën en andere naslagwerken die elders in de regio niet worden gevonden. Wij zouden het zeer betreuren dat al deze boeken zouden worden afgestoten.
Eerder heeft uw raad unaniem aandacht gevraagd voor deze problematiek bij het college van Burgemeester en Wethouders. Wij verzoeken u dringend dat nu
opnieuw en zo mogelijk met nog meer klem te doen. Het zou een slechte zaak zijn als Grave beroofd zou worden van zijn historische wortels!
Daarnaast reageren wij eveneens vanuit onze verantwoordelijkheid voor het Graafs Heem op de vragen die zijn gesteld in de commissie ruimte over de glasramen in de kapel van Koninklijke Visio op het terrein van dezelfde naam. Volgens onze gegevens is de kapel ontworpen door J.A. de Reus uit Oss en zeker niet, wat wel wordt beweerd, door de beroemde architect M. Granpré Molière. Deze maakte wel een ontwerp, maar dat is niet gerealiseerd. Volgens diezelfde gegevens is het glas in lood van de kapel ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Theo Mols. Zijn ontwerpen worden bewaard in het museum Eindhoven als onderdeel van de vroegere collectie van het museum Kempenland. Wij adviseren u contact te zoeken met het museum voor vlakglas- en emaillekunst te Ravenstein, allereerst om het glas in lood vast te laten leggen op foto, en vervolgens, zo mogelijk, om er een passende bestemming voor te zoeken. Wij zijn u daarbij graag van dienst.
Met vriendelijke groet,
namens Stichting Graeft Voort
H.C. Peppinck, voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *