Mantelzorggids omdat mantelzorgers door gemeenten ondersteund moeten worden.

ANBO overhandigt Mantelzorggids aan VNG

29-01-2015

Mantelzorgers weten niet dat de gemeente verantwoordelijk is voor hun ondersteuning. Dat blijkt uit een enquête van ANBO, belangenbehartiger voor senioren, onder ruim 400 mantelzorgers. Meer dan 60 % weet niet dat ze bij de gemeente terecht kunnen voor hulp bij hun mantelzorgtaken. ANBO brengt daarom – in samenwerking met Plus Magazine – een speciale gids uit voor mantelzorgers.

Directeur Liane den Haan van ANBO overhandigde deze gids vandaag aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG. “Het is een naslagwerk voor mantelzorgers. We willen met deze gids de vragen rondom het nieuwe zorgstelsel en de zorg beantwoorden. De Mantelzorggids is ook voor gemeenten een handig hulpmiddel om mantelzorgers in hun gemeente te voorzien van nuttige informatie en ze te helpen om een weg te vinden in alle regels en mogelijkheden om je als mantelzorger staande te kunnen houden. Zeker nu er per 1 januari van alles is veranderd in de zorg.” De VNG vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor mantelzorgers. Voorzitter Annemarie Jorritsma: “We voelen ons als gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning aan mantelzorgers. Dat zijn we ook. Maar de begeleiding voor mantelzorgers moet beter. Daarom is het goed dat deze gids er nu is. Gemeenten kunnen daar gebruik van maken.”
Keukentafelgesprek

ANBO wil dat gemeenten in de keukentafelgesprekken die worden gevoerd, ook aandacht schenken aan de behoeften van mantelzorgers. Wat hebben zij nodig om hun naaste zo goed mogelijk te kunnen helpen of verzorgen? “Gemeenten moeten op grond van de Wmo verplicht rekening houden met de behoeftes van de mantelzorger. Ik vind dat ze in een keukentafelgesprek aan moeten geven wat de gemeente kan doen voor mantelzorgers. En laat zien dat je als gemeente mantelzorgers waardeert. Het mantelzorgcompliment is weliswaar afgeschaft, maar gemeenten moeten nu zelf op een andere manier mantelzorgers een klein beetje tegemoet komen. Want we kunnen niet zonder mantelzorgers. Zeker niet nu steeds meer mensen thuis zullen blijven wonen. Dus laten ze het dan waar mogelijk een klein beetje gemakkelijker maken.” 

In Nederland zijn 3,5.miljoen mensen die zorg verlenen aan een naaste . Dat is 1 op de 4 volwassenen. In de Mantelzorggids (98 pagina’s, oplage 30.000, gemaakt in samenwerking met Plus Magazine) komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde : veranderingen in de zorg, hulpmiddelen, wonen, geld, veiligheid, rechten, eten, vervoer, uit gaan, verhuizen en fit blijven. De gids kost 9.95 €. U kunt de Mantelzorggids bestellen voor 9,95 euro viawww.anbo.nl/mantelzorggids 
Hier kunt u de resultaten van de peiling bekijken. 

http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/anbo-overhandigt-mantelzorggids-aan-vng

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: