Grave Lokaal

Veel gemeenten schrappen huishoudelijke hulp!


We hebben wethouder Sociaal Domein naar de Graafse situatie gevraagd!
Onrust over schrappen huishoudelijke hulp!
Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Dat zegt donderdag Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.
Veel van die mensen hebben van hun gemeente een brief gekregen waarin staat dat die hulp volgend jaar stopt. De gemeenten zeggen dat de mensen de hulp voortaan zelf moeten regelen en betalen. Soms helpt de gemeente om hulp in te kopen tegen een gereduceerd tarief.
Naar de rechter
Met steun van Ieder(in) stapt donderdag een bejaard stel naar de rechter. Dankzij huishoudelijke hulp kunnen ze zelfstandig blijven wonen. Hun gemeente schrapt die hulp per 1 januari.
Strijdig met de nieuwe Wmo 2015
Ieder(in) zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na onderzoek en behoorlijke motivering. Soms moet de gemeente alsnog schoonmaakhulp ‘op maat’ aanbieden.
Oproep aan de staatssecretaris
De koepelorganisatie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de gemeenten oproept zich aan de regels te houden. ,,Het schrappen van de huishoudelijke hulp verkleint de zelfredzaamheid van mensen. Kern van de Wmo is dat gemeenten en burger met elkaar in gesprek gaan en samen vaststellen wat er nodig is. Dit principe wordt nu met voeten getreden”, zegt Ieder(in).
Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *