Mooi Land van Cuijk schrijft en Frank Stoffer stuurde de bijhorende foto.

 Bloemetjes en bijtjes 
Grave: Het gebeurde op een van de avonden dat er in de gemeente Grave takendiscussies werden gehouden. Avonden waarop de bevolking mee mag praten, zelfs met ideeën mag komen om de stadskas gevuld te houden. Iemand kwam met het voorstel om met een aantal buurtbewoners de bermen in het buitengebied te maaien. Het idee bleek het bespreken waard. Tot er een mevrouw in de zaal opstond die zei dat dit maaien niet te vaak en niet te kort mocht gebeuren. Immers, dan werden alle bloemetjes weggemaaid, voordat haar bijtjes er zich tegoed aan hadden kunnen doen. Diezelfde week kwam er op mijn mail een berichtje binnen van iemand die op de Raamdijk woonde. Daar werd ecologisch gemaaid. Een bezuiniging, vond hij, en het onkruid stond twee meter hoog. In die wildernis groeiden ook de bereklauw en een plant die een verdovende uitwerking had bij het eten daarvan. Niets voor kinderen dus. Trouwens, als volwassenen kun je beter ook maar niet met die bereklauw in aanraking komen. Had hij ook gelijk in. 
Een simpel voorbeeld van een verschil van mening die zich bij het uitvoeren van burgerparticipatie kan voordoen. De een houdt van ecologisch en wild, de ander wil kort en rustig. Het lijkt een kwestie van niks. Maar toch. Voor je het weet is de hele buurt in een hevige strijd verwikkeld. Dus zullen er van tevoren regels en afspraken moeten worden vastgesteld. Door onafhankelijke deskundigen. Met diverse besprekingen vooraf, controles tijdens en evaluaties na afloop van een maaipartij. De afdeling Groen van de gemeente zal uren te kort komen om alles in goede banen te leiden. Hoe er ook beslist zal worden, scheve gezichten zul je blijven houden. Gezichten die van het begrip burgerparticipatie al meteen de buik vol hebben. Let wel, we hebben het over het maaien van wat bermen. Misschien kunnen we het plantsoentje in de wijk gelijk meenemen. Want ook daar heeft eenieder zijn eigen ideale beeld voor ogen. 
Misschien is het goedkoper als de gemeente dit toch maar zelf blijft doen. Zou dat trouwens ook niet gelden voor alle andere karweitjes die burgers ook wel zouden kunnen doen? 
Categorie Human interest
Auteur Freddy Klooté
Social media

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: