Grave Lokaal

Wisseveld! Weer actueel: Een verhullend lijstje over gelekt geheim.

ACHTERGROND
door Frank Houtappels / De Gelderlander
Grave staat op staat op plaats twee tot en met vier in de landelijke top 15 van gemeenten waar vertrouwelijke informatie gelekt wordt. Het had erger gekund.
Vaak. In de gemeente Stein wordt “vaak”gelekt, volgens weekblad Binenlands Bestuur. Dat hield een enquê te onder gemeentesecretarissen en griffiers over vertrouwelijkheid. Hoe vaak krijgen gemeentelijke stukken het stempel “geheim? En hoe vaak komt vertrouwelijke informatie toch naar buiten? Daar ging het over. En dan wel in de periode 2008 tot en met 2009. Stein (nummer één) is de tel dus al kwijt. Grave deelt plaats twee tot en met vier met twee gemeenten die ieder ook die lekken noteerden. In de gemeenten vijf tot en met vijftien was het telkens twee keer raak.
Zo op het eerste oog valt het dus wel mee met lekkend Grave. In wel meer gemeenten belandt vertrouwelijke informatie op straat, de aantallen ontlopen elkaar amper en het kan altijd erger. Kijk maar naar Stein.
Maar alleen de ranglijst bekijken is scorebordjournalistiek. De lijst verhult namelijk dat er in Grave wel degelijk iets aan de hand is. Niet alle drie de lekken haalden de pers. Maar in één geval gaat het over woningbouwproject Wisseveld. Bij de Gelderlander was al bekend dat het project voor Grave een financiële strop was, voordat de gemeente een persbericht kon opstellen.
Ook waren de raadsleden kwaad toen wethouder Harry Opsteegh in maart 2009 in deze krant vertelde over gemeentelijke rekenfouten bij het project Mariëndaal in Velp en een miljoenentekort voor het nieuwe verzorgingshuis Maaszicht.
Al kun je je afvragen of dat lekken is: was het geheim, of gewoon nog niet rijp voor de buitenwereld? Maar het hield niet op. Opsteegh vertelde in de Gelderlander in juli 2009 (de tweede helft van het jaar, dus na de onderzoeksperiode) over vertrouwelijke plannen om het asielzoekerscentrum naar Wisseveld te verhuizen. Toen de Gelderlander publiceerde over een bod van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers van 8 miljoen euro voor een lap grond op Wisseveld, stapte burgemeester Wilma Delissen naar de politie omdat er gelekt was. De politie begint deze week met het verhoren van fractievoorzitters. Na de aangifte werd trouwens nog bekend dat vertrouwelijke mailtjes, verstuurd aan raadsleden, opnieuw over Wissevelds grootgrondbezitter GBB gaan.
Zelfs wie het nauw neemt met het begrip “lek, ziet dat sinds het onderzoek zeker drie keer vertrouwelijke informatie naar buiten kwam. Voor je het weet, heet dat “vaak”. Vanavond komen de Graafse raadsleden weer bij elkaar. Dat doen ze ïn vertrouwen”. Het onderwerp? Of die brieven van GBB niet gewoon in de openbaarheid besproken kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *